Nu jagar Hassel Palmes mördare

avJoni Nykänen

FILM

Ny thriller blandar in verkliga händelser – och Säpo-agenter

1 av 3 | Foto: Foto: SF, tommy mardell
Comeback Lars-Erik Berenett spelar Roland Hassel för tolfte gången i den nya filmen.

Roland Hassel är huvudperson i en ny film om Palme-mordet – i gränslandet mellan dokumentär och fiktion.

– Jag är så mätt på polisgenren, säger Lars-Erik Berenett, 68.

Den pensionerade Roland Hassel (Lars-Erik Berenett) försöker ta reda på vem som mördade Olof Palme i filmen med arbetsnamnet ”Hassel 12”. En dokumentär och fiktion – allt i ett.

– Det finns oändligt många teorier om mordet. Frågan är väl om det finns så mycket att komma fram till när de forskat i 25 år, säger Martin Persson, producent på Anagram produktion.

– Detta mord är ett trauma som fortfarande hänger över oss. Vi lämnar mordet ganska öppet, precis som ärendet är öppet. Hassel-figuren blir en betraktare av vårt Sverige i dag, säger Lars-Erik Berenett.

”Ingen ironi”

Filmen passar också på att kommentera de polisfilmer som producerats i Sverige de senaste 15 åren. Dessutom är det en betraktelse över den svenska manligheten.

– Men det finns ingen ironi i detta, säger Martin Persson.

Regissören Måns Månsson, som tidigare gjort dokumentären ”H:r landshövding” om Anders Björck, fick tillåtelse av Hassel-författaren Olov Svedelid att göra en film som inte är baserad på någon av romanerna.

– De hade en överenskommelse, vilket också Berenett var införstådd med. Sedan dog Svedelid, men det fanns papper på allt, säger Martin Persson.

Riktiga Säpo-agenter

Utöver Berenett syns Lennart ”Hoa Hoa” Dahlgren i en roll. Annars är de allra flesta riktiga polisveteraner, privatspanare, Säpo-agenter och före detta förbrytare. Lars-Erik Berenett var tveksam till om han skulle vara med. Sedan insåg han att ”Hassel 12” inte är vad den verkar vara.

– Jag är så mätt på genren. Det har blivit så mycket polisfilmer på sistone, säger han.

Budgeten ligger på omkring 7 miljoner kronor. Inspelningen är klar och filmen kan få premiär nästa år.