En Robin Hood för din bakfyllesöndag

Nya versionen av medeltidsskrönan är dum och barnslig

Taron Egerton i ”Robin Hood”.
Taron Egerton i ”Robin Hood”.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus ROBIN HOOD

Regi: Otto Bathurst. Med Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn.        
    

ÄVENTYR. Sir Väs dyker inte upp. Men lille John har förvandlats till en arabisk krigsveteran.

Ny tid, nya idéer. Men den här Robin Hood saknar charm.

Förra året kom en ny bioversion av den uttjatade legenden om kung Arthur. Ni vet, den där Mikael Persbrandt skymtar förbi. Attityden skulle vara lite moderniserad och fräck. Den floppade.

Då var det något snille som tänkte ”det är Robin Hood jag vill ha!”. Nu har vi fått det, en ny bioversion av ännu en uttjatad legend. Attityden är återigen lite moderniserad och fräck. Björn Bengtsson skymtar förbi. Det har blivit en ännu större flopp, än så länge. Kanske ska vi låta medeltidsskrönorna vila nu?

Från början kallades filmen ”Robin Hood: Origins” och är tänkt som en ursprungsberättelse där vi får veta varför en engelsk adelsman valde att göra uppror mot den onde sheriffen av Nottingham.

Publiken är tydligt tänkt att vara ung. Det moderna letar sig till och med ner till kläderna – de här tjusiga kreationerna doftar mest nutid. Överhuvudtaget var det länge sedan vi såg en film som så tydligt inte vill förknippas med den tid den skildrar.

Det är barnsligt och dumt rakt igenom. Duger alldeles utmärkt att stå på en söndagseftermiddag när man är bakfull, men inte mer än så.

Ben Mendelsohn övertygar som dryg skurk vilken dag på året som helst, men F Murray Abraham är löjlig som blodtörstig kardinal. Tänk, han vann en Oscar en gång.

Filmen har biopremiär i morgon fredag, den 30 november.

Publisert:

LÄS VIDARE