Sköter finanserna på ett kul sätt

Publicerad:
Uppdaterad:
sevärda  Steve Carell och Ryan Gosling är två av många skickliga skådespelare i ”The big short”. Foto
sevärda Steve Carell och Ryan Gosling är två av många skickliga skådespelare i ”The big short”. Foto

FILM

KOMEDI Hur ska man förklara att världsekonomin höll på att krascha kring 2008? Amerikanska banker gav huslån till folk som inte var kreditsäkra. En hel ekonomi vilade på människors mycket osäkra privatekonomi. Några finansspekulanter insåg detta och satsade mot bankerna. Som gärna tog deras pengar tills de insåg hur bräcklig ekonomin var.

Ungefär. Verkligheten är komplicerad, men ”The big short” gör sitt bästa att förklara vad det var som hände. Filmen är mycket underhållande. Det kanske låter som ett tråkigt ämne, men filmmakarna skapar show av sammanträden i tråkiga kontor.

När något skeende behöver göras tydligt kan kameran klippa till Margot Robbie som sitter i bubbelfyllt badkar och ger lektion. Eller Selena Gomez eller kocken Anthony Bourdain. Som sig själva.

Regissören Adam McKay har jobbat i par med Will Ferrell under många år och använder skickligt komiska grepp även här. Trots den i grunden tragiska historien om girighet och en hänsynslös marknad.

Med sevärda skådespelare. Ryan Gosling som berättare, Christian Bale som excentrisk finansguru, Steve Carell som grinig bankhatare. Brad Pitt påminner om att han är sin generations Robert Redford i en roll som skäggig mentor och rådgivare.

”The big short” gör ekonomiskt riskspel tydligt. Finansvärlden lär fortsätta spela högt på andras bekostnad.

Publicerad:

LÄS VIDARE