Ruben Östlunds kommande film ställs ut i Värnamo

FILM

Inviger ruta i april – ställs i relation till stadens ”fientliga design”

1 av 4 | Foto: ”Turist”-regissören Ruben Östlund.

Han hyllades för filmen "Turist" och dess moraliska dilemman.

I Ruben Östlunds nya projekt "The square" fortsätter han att utforska mänskligt beteende, först i form av utställningen "Rutan" i Värnamo.

Ruben Östlund synar gärna inre konflikter. Hans kommande film heter "The square". I handlingens centrum står en vitmarkerad ruta, som placerats ut i staden, där människor som behöver hjälp kan ställa sig. Står någon i rutan är det andras ansvar att försöka hjälpa till. Frågor om tillit och människans bristande förmåga att hjälpa och be om hjälp utforskas.

Filmmanuset är inte färdigskrivet, men Ruben Östlund har redan tagit sin ruta från skrivbordet till verkligheten. I utställningen "Rutan" på Vandalorum i Värnamo, som invigs den 18 april, presenteras idén, som från början kom från filmproducenten Kalle Boman. En permanent ruta invigs också i Värnamos stadskärna. Enligt Östlund har rutan inte bara en filosofisk funktion, utan även en praktisk. Han menar att dess närvaro, som symbolladdad frizon, kan uppmuntra till hjälpande.

– Det har skett en attitydförändring i samhället, i hur vi ser på våra medmänniskor i vår egen stad. Vi befinner oss i ett mellanläge där vi blir alltmer individualistiska. Rutan kan också ställas i relation till den "fientliga design" som byggs i städerna, där platser bara blir för konsumenterna, säger han till TT.

Premiär 2017

Samtidigt finns det ett skuldbeläggande av människor som inte tar ansvar i det offentliga rummet, menar han.

I "The square" förekommer rutan på samhällsnivå, men filmen följer också individer som möter konflikt. Han nämner en kvinna som brukar skänka pengar till en tiggare, men blir provocerad när tiggaren ställer krav.

Filmen väntas ha premiär 2017. Enligt Ruben Östlund lutar det åt att den blir engelskspråkig – för att han ska kunna använda de skådespelare han vill ha och för att utöka distributionen. En skådespelare som han är särskilt nyfiken på är Michael Cera, bland annat känd från "Juno".

Matilda Källén/TT

ARTIKELN HANDLAR OM