Mejla

Stefan Hedmark

Blodigt allvar när Joker har premiär

Serietidningsskurken gör skådespelare och debattörer nervösa

Joaquin Phoenix i ”Joker”.
Joaquin Phoenix i ”Joker”.

KRÖNIKA. Det ska vara mörkt, det ska vara extremt, gränser ska passeras och helst ska vi gräla hela dagarna om vilket elände alltihop kan ställa till med, och vem som bär ansvar.

Premiären av ”Joker” är en prövning för de av oss som vill tagga ner lite.

När Heath Ledger förberedde sig för att spela Jokern i ”The dark knight” (2008) gick han över alla gränser. Han tillbringade en månad i ett hotellrum i London där han förberedde sig på olika sätt.

Jared Leto vägrade sluta vara Jokern mellan tagningarna under arbetet med "Suicide squad" (2016). Bland annat skickade han mörkt bisarra presenter till sina motspelare.

Regissören Todd Phillips, som nu är bioaktuell med "Joker", har berättat för New York Times hur Joaquin Phoenix abrupt avbröt scener – inte för att motspelaren gjorde något fel, utan för att han gång på gång svek de orimligt höga krav han ställde på sig själv.

De enda gånger han lät bli det här beteendet var när han spelade mot Robert De Niro. Man vill nog inte att tjuren från Bronx ska ge en dödande blickar.

Anarkistiska drag

Det här låter inte som de trevligaste arbetsmiljöerna. Jokern gör skådespelare nervösa, vilket förstås har att göra med Ledgers numera ikoniska, Oscarvinnande insats. Men figurens anarkistiska drag har också en tendens att påverka världen utanför serietidningsfilmerna.

Premiären av "Joker" är kontroversiell. På Twitter diskuteras det flitigt om filmen kan trigga den typen av unga män som ofta ligger bakom massmord i USA – ensamma och kärlekslösa, självömkande och fyllda med hat mot kvinnor/minoriteter/andra religioner. Det har redan skett ett massmord i anslutning till en Batman-film, i Colorado 2012, och den här gången planerar polis runt om i USA att utöka sin närvaro under ”Jokers” premiärhelg. Många biografer förbjuder även besökarna att klä ut sig.

Måste vi verkligen ha det så här obehagligt, och dessutom om en serietidningsfilm?

Betydligt mindre allvar

Kanske borde vi alla, biobesökare såväl som Leto och Phoenix, snegla lite åt två andra skådespelare som tog det där med Jokern på betydligt mindre allvar.

När Jack Nicholson och Michael Keaton hade fått på sig kostymerna under inspelningarna av ”Batman” (1989) lättade den förre upp stämningen genom att säga: ”Allt vi behöver göra är att låta garderoben sköta skådespeleriet, grabben”.

Och Cesar Romero, som spelade Jokern i den klassiska 60-talsserien? Han älskade att tramsa med rollen och vägrade raka av sig mustaschen. Den fick de i stället måla över i sminket.


Jennifer Lopez och Constance Wu i ”Hustlers”.
Jennifer Lopez och Constance Wu i ”Hustlers”.

3 favoriter

… på bio just nu.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE