Mejla

Stefan Hedmark

Hetaste frågan: Kommer publiken tillbaka till bion?

Nu öppnar Filmstaden igen – med nya premiärer

”Inception” får biopremiär igen.
”Inception” får biopremiär igen.

KRÖNIKA. I dag öppnar Filmstaden igen.

Vill du gå dit?

Det är inte ett självklart svar på den frågan. När biograferna stängde i övergången mellan vinter och vår på grund av pandemin uttryckte jag i en krönika optimism om att folk nog ändå till sist vill tillbaka till ett läge där vi umgås med varandra ute på stan för att få nya filmupplevelser på en stor duk.

Det tror jag fortfarande på. Men frågan är hur lång tid det tar innan biobesöken normaliseras igen?

”Brahms: The boy II”.
”Brahms: The boy II”.

Ingen imponerande uppställning

När Filmstaden nu slår upp portarna har de laddat för att locka så många som möjligt med de begränsade tillgångar de har. Inte är det en särskilt imponerande uppställning av nya biopremiärer. Vi erbjuds den grundligt sågade uppföljaren till skräckfilmen ”The boy”, den animerade ”Kapten Sabeltand” (som vi gav Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus häromveckan) samt det mediokra kostymdramat ”Marie Curie”.

Så för att sockra erbjudandet kommer även Filmstaden-biografer att visa publikfriande nostalgifester som ”Rymdimperiet slår tillbaka” (1980), samt flera av Christopher Nolans filmer, för att peppa inför hans hett efterlängtade ”Tenet”, som har biopremiär den 31 juli.

Rosamund Pike i ”Marie Curie”.
Rosamund Pike i ”Marie Curie”.

Filmstaden informerar samtidigt på sin sajt om hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska efterlevas. Diskussionen är mycket het i USA där pandemin, tvärtemot vad Trump försöker lura i sin befolkning, rasar utanför de stora städerna.

Rasar mot att filmpalatsen öppnar

Vågar man gå tillbaka till biosalongerna? Flera amerikanska kritiker har rasat mot att filmpalatsen öppnar nu. Längst gick kanske Indiewires David Ehrlich som på Twitter frågade sig hur kritiker i sina recensioner av ”Tenet” ska hantera diskussionen om filmen med lämpliga varningar om att ingen bör gå på bio i nuläget.

En mycket märklig attityd. Folk kommer att läsa recensioner av ”Tenet” för att få veta om det är en bra eller dålig film. De kommer inte att läsa recensionerna för att få hobbyanalyser om virusspridning.

Det är helt enkelt upp till dig, kära biobesökare, att själv bedöma om du vill gå på bio i rådande läge. Och det ska bli mycket spännande att se hur det fungerar under de kommande veckorna.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE