Han är 15 år – och på väg att bli pappa

Klok tonårsfilm om mognad och hotet från vit makt-rörelser

Publicerad:

FILM

Stupid young heart

Regi Selma Vilhunen, med Jere Ristseppä, Rosa Honkonen, Ville Haapasalo.


FILMRECENSION. Tonåringar som ska bli föräldrar. Det är som upplagt för tjatiga bråk om saker och ting som de är för omogna att hantera.

Men ”Stupid young heart” knyter klokt nog an deras färd mot vuxenlivet med frågor som utmanar hela landet.

DRAMA. Han ser så liten och tanig ut, Lenni, när han hasar fram i skolan med kepsen på huvudet och en hoodie som ser ut att kunna rymma två Lenni. De andra killarna kallar honom "dvärgen". Han är förtjust i en söt, blond tjej, Kiira. Deras liv förändras när det visar sig att hon är gravid och bestämmer sig för att behålla barnet. Nu ska lille Lenni bli pappa. Vid 15 års ålder.

Manusförfattaren bakom det här finska tonårsdramat, Kirsikka Sari, inspirerades av sina egna ungdomsår då en kompis fick barn vid 16 års ålder.

Ungdomarna i den här filmen har inte mycket hjälp från omgivningen, men föräldrarna förvandlas inte till vandrande klyschor. Del av problemet är Lennis och Kiiras brist på mognad, vilket leder till många frustrerande konflikter. Inte minst mellan dem.

1 av 3 | Foto: Folkets bio
Rosa Honkonen och Jere Ristseppä i ”Stupid young heart”.

En av utmaningarna för Lenni på vägen till att bli en man är hur han ska hantera sin giftiga omgivning, vita arbetarklassmän som hatar invandrare. Det finns risk för en våldsam kollision, men samtidigt har Lenni sina polare i den miljön.

Det kunde bara ha blivit en film om truliga kids i gråa miljöer på temat "barn ska inte ha barn", men "Stupid young heart" fångar nutidsfrågor och knyter ihop sina trådar på ett klokt och övertygande sätt.

Filmen har biopremiär i morgon fredag, den 29 mars.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN