Mejla

Stefan Hedmark

Någon borde rädda Spacey från sig själv

Det kommer vara lättare för Felicity Huffman att få förlåtelse

Kevin Spacey i ”House of cards”.
Kevin Spacey i ”House of cards”.

FILM

KRÖNIKA. – De utnyttjade mig för sitt nöjes skull och fick näring ur tarvligheter. Dårar!, kved Kevin Spacey med darr på stämman.

Det var i sanning ett mustigt skådespel som stjärnan bjöd på under ett besök på ett museum i Rom förra fredagen.

Någon borde rädda karln från sig själv.

Plötsligt stod Kevin Spacey där på Palazzo Massimo alle Terme i en rostbrun kostym och dramatiserade dikten ”The boxer”. Den var skriven av den italienske poeten Gabriele Tinti och både han och museet verkade tycka att det var ett genidrag att bjuda in den store Oscarvinnande skådespelaren.

Dikten handlar om en blodig boxare som har fått stryk men reser sig mot alla odds. Subtilt? Nja. Snarare kaxigt och svulstigt. Frank Underwood möter Laurence Olivier.

Längtan efter revansch var tydlig.

– Ju mer sårad du är, desto större är du!, konstaterade Kevin Spacey i dikten.

Det man häpnar över är hans sensationellt dåliga omdöme. Anklagelserna om sexuella övergrepp sänkte hans karriär och han har hanterat krisen på ett nästan komiskt klumpigt sätt.

Fikade efter beröm

Det började med att han valde det tillfället att komma ut ur garderoben. Spacey fikade efter beröm, men möttes av ilska över att ha blandat ihop sin sexualitet med övergrepp mot barn.

Det fortsatte med att han förra julen släppte en udda video där han väckte liv i Frank Underwood, trots att han hade fått sparken från ”House of cards”. I vad som kändes mest som julfirande i helvetet väste ex-presidenten om att ”de bara längtar efter att jag ska deklarera att jag fick vad jag förtjänar”. Är det möjligt att Spacey trodde att klippet skulle vara kul? Avväpnande? Det var mest sorgligt.

Och så nu det märkliga pekoralframträdandet i Rom.

Det finns många exempel på stjärnor som har fallit. Den Netflixaktuella filmen ”Otherhood” har Felicity Huffman i rollistan. Egentligen skulle den ha släppts tidigare i år, men försenades efter avslöjandet om att Huffman och flera andra förmögna föräldrar hade betalat mutor för att få in sina barn på fina universitet.

När man faller finns det en chans att publiken förlåter en. I Huffmans fall kommer det säkert inte att dröja länge. Hon har inte blivit en symbol för tunga brott där andra människor har fått lida.

Spektakulärt fall

Med Spacey är det annorlunda. Han var en större stjärna och det är många personer som har anklagat honom för övergrepp, däribland Ari Behn och Richard Dreyfuss son Harry. Kan hans fall bli mer spektakulärt?

Ändock. Det kommer att dröja år, men förr eller senare syns Spacey säkert i en lågbudgetfilm där han briljerar.

Problemet för honom nu är att han verkar tro att den stunden redan har kommit.


Ben Affleck som ”Stålmannen”-skådisen George Reeves i ”Hollywoodland” (2006).

3 filmer

… om verklighetsbaserade Hollywoodskandaler.

  • "Quiz show" (1994)
  • "The cat’s meow" (2001)
  • "Hollywoodland" (2006)

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

20 år efter succén – så lever stjärnorna i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Felicity Huffman

Kevin Spacey