Årets Guldpalmsvinnare ”Fritt fall” är här

Liknar inget man sett tidigare i genren

Publicerad 2023-09-22

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Fritt fall

Regi och skådespelare. Regi Justine Triet, med Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Saadia Bentaïeb, Camille Rutherford, Anne Rotger, Sophie Fillières.


Mord? Självmord? Olycka?

”Fritt fall” är en rättegångsthriller som inte liknar något annat som gjorts.

DRAMA. Filmen som vann Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes.

Och en av de två filmer som innebar att Sandra Hüller kunde kallas ”årets drottning” i Cannes. Stjärnan från tyska klassikern ”Min pappa Toni Erdmann” (2016) imponerar stort som som hustrun till chefen för ett koncentrationsläger under andra världskriget i ”The zone of interest”. Men hon är smått fenomenal i detta rättegångsdrama som inte liknar något vi sett tidigare i den genren, om man nu kan kalla det för en egen genre.

Två författare, Sandra (Sandra Hüller) och Samuel (Samuel Theis), bor i ett halvfärdigt men lyxigt hus i franska Alperna. Hon är mer framgångsrik än han.

När parets 11-årige son (Milo Machado Graner), som är blind, återvänder efter en promenad med familjens hund, ligger pappan död utanför huset, under balkongen på tredje våningen. Har han ramlat? Begått självmord? Blivit knuffad?

Justine Triet berättar så skickligt att man som åskådare ständigt byter åsikt och tvivlar på vad som egentligen har hänt. Parets äktenskap skildras i både återblickar och i de förhör och vittnesmål som hålls, när Sandra blir åtalad för mord.

En spännande film där ovissheten öppnar för många tolkningar och spekulationer.

Filmen visas på bio.Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS