Miniatyrmys för de små

”Bamse och världens minsta äventyr” är varm, spännande och kul

Publicerad 2023-12-21

”Bamse och världens minsta äventyr”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Bamse och världens minsta äventyr

Regi Christian Ryltenius, med röster av Rolf Lassgård, Matilda Bådagård, Johan Glans, Johan Ulveson, Jesper Rönndahl, Carl Bildt


FILMRECENSION. Nalle-Maja krymper och ängarna i Bamse-dalen blir som en ogenomtränglig djungel – samtidigt som Krösus Sork är på väg för att anlägga parkeringsplatser.

BARNFILM. När ingen vill leka drar Nalle-Maja ut själv – och råkar dricka helt fel saft hemma hos en sovande Skalman. Plopp! Hon blir pytteliten, och gräset på ängarna en djungel. Ängarna förresten, vem äger dem? Om de är allas kan Krösus Sork lika gärna göra dem till parkeringsplatser. Vem ska stoppa honom? Och hur ska vännerna hitta Nalle-Maja?

Som 70-talist är det lätt att känna igen sig i barndomens sorts Bamse-äventyr på Skalman-dryck, i att Krösus Sork inte förstår konceptet allemansrätt och i att grundidén är att många och små klarar stora men få. Som vuxen förundras man av att Carl Bildt lånat sin röst åt en uddlös småkrypsledare som pratar om "tyst diplomati", och fnissar åt att Krösus underhuggare "inte tekniskt sett är anställda". 

Här finns över huvud taget en hel del roliga repliker, mycket värme och spänning på gränsen till thriller för de små. Rolf Lassgårds röst som Bamse är lugn och trygg, Johan Glans och Jesper Rönndahl är urkul som Lille Skutt och hjältegroda i mask och mantel. Extra synd då att de animerade figurernas munnar rör sig på engelska och inte synkar med rösterna, och som alltid är det ledsamt att i eftertexterna se att så mycket animationsjobb läggs utomlands för att vi inte har kompetens så att det räcker i Sverige. 


Visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och X (Twitter) för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln