Danmark

Danska filmindustrin talar ut mot sexism

Av: 

TT

Regissören Susanne Bier är en av 664 danska filmarbetare som tar avstånd mot sexismen i branschen. Arkivbild.
Regissören Susanne Bier är en av 664 danska filmarbetare som tar avstånd mot sexismen i branschen. Arkivbild.

FILM

”Vi har inte gjort tillräckligt”, lyder slutsatsen i ett öppet brev undertecknat av 664 skådespelare, regissörer, producenter och andra i den danska filmindustrin som tar ton i ett gemensamt uttalande mot sexism.

Bland dem som har undertecknat brevet finns bland andra Oscarsvinnande regissören Susanne Bier, producenten Vibeke Windeløv och skådespelarna Pilou Asbæk, Sofie Gråbøl, Trine Dyrholm och Lars Mikkelsen.

Enligt brevet, publicerat i tidningen Information, vill representanterna för den danska filmindustrin "göra upp med sexismen i branschen".

"Vi vill skapa en öppen dialog som kan göra oss alla mer medvetna om hur vi hanterar dessa ärenden i framtiden – för vi är inte tillräckligt bra än", heter det bland annat.

Pilou Asbæk
Trine Dyrholm.
Sofie Gråbøl.
Lars Mikkelsen.

Uttalandet kommer efter att Emilia Moth, produktionsassistent på produktionsbolaget Danish Documentary, i september anklagade regissören Feras Fayyad för kränkande beteende. Moths ord möttes av tystnad från branschen, en tystnad som nu bryts.

"Vi undertecknar detta brev för att visa vårt stöd till det mod som krävdes av Emilia för att ensam våga träda fram, och för att visa vår solidaritet med alla dem som inom vår bransch har utsatts för liknande beteende", står det i brevet.

Sigrid Dyekjær, filmproducent och delägare i Danish Documentary, har tidigare avböjt att kommentera ärendet med hänvisning till att det är ett enskilt personalfall. Till Information skriver Dyekjær nu att bolaget "står bakom budskapet" i det öppna brevet och "beklagar händelserna Moth har varit med om".

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Upprop mot sexism i dansk musikbransch

ÄMNEN I ARTIKELN

Danmark

Trine Dyrholm

Susanne Bier

Sofie Gråbøl

Pilou Asbæk

Metoo