Bafta

Dansk succéfilm kan vinna på Bafta-galan

Av: 

TT

Mads Mikkelsen är nominerad till en Bafta för bästa manliga huvudroll för "En runda till". Pressbild.
Mads Mikkelsen är nominerad till en Bafta för bästa manliga huvudroll för "En runda till". Pressbild.

FILM

"En runda till" med Mads Mikkelsen i huvudrollen kan bli en stor vinnare på årets Bafta-gala. Fyra nomineringar blev det för filmen, som är en svensk-dansk samproduktion.

Den brittiska film- och tv-akademin Bafta – som varje år delar ut Storbritanniens motsvarighet till Oscars- och Emmypriserna – har röstat fram årets nomineringar. Allra bäst gick det för "Nomadland" av Chloé Zhao och "Rocks" av Sarah Gavron, som båda fick sju nomineringar.

Strax därefter kom "The father", "Mank", "Minari" och "Promising young woman" med sex nomineringar var samt "The dig" och "The Mauritanian" som fick fem nomineringar var.

Några som skålar lite extra är förmodligen gänget bakom "En runda till" i regi av Thomas Vinterberg. Det alkoholromantiska danska dramat nominerades i kategorierna bästa originalmanus, bästa icke engelskspråkiga film, bästa regi samt bästa manliga huvudroll.

Det ser ut att på många sätt bli ett historiskt år för Bafta. För första gången har fyra kvinnor blivit nominerade i kategorin bästa regi, vilket kan jämföras med förra året då enbart män nominerades i den kategorin.

Bafta har också gjort om sina regler, efter kritik för att inte vara tillräckligt inkluderande. Totalt 120 förändringar har presenterats, bland annat för skådespelar- och regipriserna, som nu får sex nominerade i slutfasen, i stället för fem. Dessutom har 1 000 nya personer från underrepresenterade grupper bjudits in som nya medlemmar.

Bafta-galan äger rum den 11 april.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Bafta

Mads Mikkelsen

Thomas Vinterberg