Ian McKellen avslöjar varför han inte ville spela Dumbledore

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Sir Ian McKellen tackade nej till rollen som Dumbledore.

FILM

Kunde Gandalf istället ha varit Dumbledore? Ja, om man ska tro skådespelaren Ian McKellen.

Han valde att tacka nej till rollen av en hjärtskärande anledning.

– Jag kunde inte ta över rollen från en skådespelare som jag visste inte godkände mig, säger han.

Ian McKellen, 77, har tidigare pratat offentligt om att han blev kontaktad för rollen som Professor Dumbledore i Harry Potter-filmerna. Men nu avslöjar han anledningen till varför han tackade nej, rapporterar Entertainment Weekly.

I de två första filmerna om Harry Potter porträtterades Dumbledore av Richard Harris. När han gick bort 2002 behövdes en ersättare.

Det var under ett besök i BBC:s talkshow ”HARDtalk”, som McKellen valde att avslöja varför han tackade nej till att ersätta Harris.

Anledningen är att Richard Harris tidigare ska ha kritiserat McKellen och ett par andra skådespelare, genom att säga att de var ”tekniskt briljanta men passionslösa”.

”Tänker ibland att det är jag”

– När de ringde mig och frågade om jag skulle vara intresserad av att vara med i Harry Potter-filmerna, så sa de inte i vilken roll. Jag listade ut vad de tänkte, men jag kunde inte ta över rollen från en skådespelare som jag visste inte godkände mig”, sa Ian McKellen i programmet.

Istället blev det Michael Gambon, 76, som porträtterade Hogwarts rektor Albus Dumbledore i de resterande filmerna.

– När jag ser posters på Mike Gambon, skådespelaren som så strålande spelar Dumbledore, tänker jag ibland att det är jag, sa Ian McKellen.

– Jag är den riktiga trollkarlen, skämtade han angående att han istället spelade rollen som Gandalf i ”Sagan om ringen”.

Publicerad: