Superhjältens hemliga vapen: litervis av glass

Stallones ’Samaritan’ är en okryddad serietidningshistoria

Javon Walton och Sylvester Stallone i ”Samaritan”.
Javon Walton och Sylvester Stallone i ”Samaritan”.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Samaritan

Regi Julius Avery, med Sylvester Stallone, Javon ”Wanna” Walton, Pilou Asbaek, Dascha Polanco.


FILMRECENSION. Sylvester Stallone som superhjälte?

Tja, numera känns det som att den vägen ska väl alla filmstjärnor vandra.

ACTION. Visserligen har Sylvester Stallone, 76, aldrig huvudroller i några Marvel- och DC-filmer, men det är ändå lätt att tänka sig honom som superhjälte.

Både Rocky- och Rambo-filmerna började med en någorlunda realistisk skildring av en arbetarklassman som slåss för att få respekt. Men ju fler filmer som gjordes i de två serierna, desto mer övernaturligt muskelstinna drag fick Stallones hjältar, särskilt Rambo.

”Demolition man” (1993) måste räknas bland Stallones mer serietidningsartade actionfilmer. Förlagan till hans ”Judge Dredd” (1995) är till och med en dystopisk serietidningsroman.

I den här filmen gör Stallone allt för att dölja sina superkrafter. Han spelar Joe Smith, en anonym gubbe i storstaden Granite City som rotar bland sopor och bor ensam i ett nedgånget område. Det livet passar honom utmärkt, men eftersom han är omgiven av rötägg är det ibland är det svårt att hålla krafterna under kontroll.

Hoppas tjäna en hacka

Av en händelse upptäcker en 13-årig kille som bor mittemot honom att Joe är speciell. Sam (Javon ”Wanna” Walton) charmar sig in i ett kriminellt gäng och hoppas tjäna en hacka, vilket behövs eftersom hans mamma saknar pengar. När han hamnar i trubbel är det Joe som hjälper honom – och det på ett sätt som får Sam att inse att han i själva verket måste vara Samaritan.

Samaritan och Nemesis var två maskerade bröder med superkrafter som för 25 år sedan gjorde upp med varandra. En explosion ska ha dödat dem, men envisa rykten säger att Samaritan överlevde.

Pilou Asbaek och Sylvester Stallone i ”Samaritan”.
Pilou Asbaek och Sylvester Stallone i ”Samaritan”.

Filmen är baserad på serietidningsromaner av Bragi F Schut, Marc Olivent och Renzo Podesta; den förstnämnde skrev även manus.

Stallone är stabil som den grymtande hjälten vars krafter gör honom så överhettad att han är tvungen att kyla ner sig med litervis av glass (!). Det är en rar tanke i en film som ibland har ett ganska barnvänligt tilltal, tack vare relationen mellan Joe och hans lille beundrare, Sam.

Klassisk uppgörelse mellan ont och gott

Mycket av filmens våld sker utanför bild, just för att hålla åldersgränsen så pass låg att en större publik ska känna sig välkommen. Det är ofta en mörk historia, en klassisk uppgörelse mellan gott och ont. Hopp erbjuds genom en twist i slutet.

Det största problemet är en brist på krydda rakt igenom.

Det gäller inte minst den triste gängledaren Cyrus, spelad av danske ”Borgen”-skådespelaren Pilou Asbaek, vars Hollywoodkarriär är farligt nära att bara bestå av stela skurkar.

Den mediokra känslan avspeglas i det mesta, även i mytbildningen. Med tanke på hur oinspirerade Samaritan och Nemesis ser ut i tillbakablickarna är det svårt att förstå hur de kunde få stadens alla 13-åringar att tappa hakan av beundran.

Filmen finns på Amazon Prime Video.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE