Björn Ulvaeus förlorade tvisten med byggjätten

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-30

Björn Ulvaeus.

Abba-legendaren Björn Ulvaeus förlorade mot Peab i Miljödomstolen och tvingas nu betala byggföretagets rättegångskostnader på över 300 000 kronor.

Men Ulvaeus vill ta fajten till nästa rättsliga instans.

– Björn är trygg med att hovrätten kommer att fästa tilltro till tekniska experter, säger hans advokat Per-Gunnar Jönsson till Aftonbladet.

En värme- och vattenledning skadades efter att Peab genomfört ett grävningsarbete nära Björn Ulvaeus bostad på en ö i Djursholm.

Björn Ulvaeus och hans hustru Lena fick under vintern 2018 varken el eller vatten då ledningarna och avloppet frusit och tvingades flytta ut till sitt lantställe medan fastigheten reparerades. 

Skadan blev kostsam då ytterligare grävarbeten och återställande av marken måste göras.

Krävde 896 000 kr

Björn Ulvaeus stämde Peab på 896 000 kronor i Miljödomstolen förra sommaren. I augusti i år möttes parterna i rätten och hade då anlitat flera experter på området.

Björn Ulvaeus har hävdat att skadorna i hans fastighet är en följd av Peabs grävarbeten.

Peab har ansett att det inte varit deras fel utan något diffust fel i installationen för 20 år sedan som orsakat att fukt trängt in i värmekabeln och orsakat kortslutning.

Företaget har ifrågasatt kostnaderna för skadorna och menat att det yrkade beloppet varit för högt. 

Under torsdagen kom domen. Målet ogillas, då bevisningen inte anses tillräcklig. Det är enligt Miljödomstolen inte möjligt att även värmekabeln har råkat ut för fuktinträngning på grund av grävarbetet och slutat fungera.

Domstolen går därför på Peabs linje, båda systemen slogs ut samtidigt som en följd av brister i installationen.

Får betala 324 239 kr

Björn Ulvaeus döms att betala Peabs rättegångskostnader, 324 239 kronor.

– Det är ett ovanligt fall då man sällan ser den här typen av mål prövas i domstol, konstaterar Peabs ombud, advokat Niklas Helmer.

– Domstolen ansåg inte att det var Peabs arbete som orsakade att ledningen frös sönder.

Enligt Björn Ulvaeus advokat Per-Gunnar Jönsson var dombeslutet oväntat och förvånande.

– Björn kommer att överklaga domen, säger Per-Gunnar Jönsson till Aftonbladet. 

Han utvecklar:

– Den där vattenledningen har fungerat i alla år, när Peab grävde av den så fungerade den inte då den första köldknäppen kom. Tillverkaren av ledningen har vittnat och sagt att det finns ingen annan förklaring. Den är som en termos, om den går av någonstans kommer det vatten in i värmeledningen och slutar fungera.

Vad säger Björn med egna ord, är han besviken?

– Ingen känsla överhuvudtaget, mer förvånad då de bästa tekniker som finns att höra i sådant här mål säger att det finns ingen annan förklaring än att den grävdes av. 

– Björn är trygg med att hovrätten kommer att fästa tilltro till de tekniska experter som har sagt vad som gäller.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln