Verklighetens ”The handmaid’s tale” – i El Salvador

”The seventeen”.
”The seventeen”.

FILMRECENSION ”The seventeen” är en hjärtskärande, viktig och oerhört upprörande dokumentär.

Se den.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
The seventeen
Regi Celina Escher, med Teodora del Carmen Vásquez.


DOKUMENTÄR 2007 var Teodora del Carmen Vásquez gravid i nionde månaden när hon födde ett dött barn.
En händelse som i El Salvador – ett land med en av världens absolut hårdaste och mest oresonliga abortlagstiftningar – räckte för att Teodora skulle bli dömd till ett långt fängelsestraff. Inte för abort, vilket hade betytt mellan två och åtta år bakom galler. Utan för överlagt mord, vilket innebar 30 år.
I Celina Eschers film berättar Teodora, vars fall blev uppmärksammat internationellt för ett par år sedan, sin historia. Och vi får även träffa fler kvinnor inne på kvinnofängelset, som har dömts till oerhört långa fängelsestraff för sådant som i många andra länder skulle kallas för graviditetskomplikationer, missfall, sorger, fattigdom och övergrepp.
Titeln ”The seventeen” syftar på Teodora och de från början 16 andra kvinnor som 2012 började organisera sig då advokater från en medborgargrupp besökte fängelset.
I dag är Teodora och flera andra av dem fria – men sedan deras frigivning har ytterligare kvinnor fängslats på liknande grunder.
En hjärtskärande, viktig och oerhört upprörande film, om ett sorts verklighetens ”The handmaid's tale”-system. Eller, som en läkare i filmen uttrycker det:

En gravid kvinna förlorar alla sina rättigheter och blir genast en kuvös.


”The seventeen” har biopremiär den 24 september.

Publisert:

LÄS VIDARE