Skrämmande aktuell dokumentär

I ”The Janes” skildras ett lika viktigt som otroligt abortnätverk

”The Janes”
”The Janes”

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

The Janes

Regi Tia Lessin och Emma Pildes, med "The Janes"


FILMRECENSION I slutet av 60-talet trotsade en grupp amerikanska kvinnor abortförbudet, och styrde upp ett nätverk som hjälpte upp emot 11 000 kvinnor med oönskade graviditeter.

DOKUMENTÄR Våren 1972 arresterades sju kvinnor som varit centrala i "The Janes", ett nätverk i Chicago som sedan 1968 hade hjälpt runt 11 000 oönskat gravida med illegala aborter. När de startade var det maffian som kontrollerade och tjänade grova pengar på en abortverksamhet som var dyr, smutsig och farlig. The Janes såg ett behov, och kom med en lösning: de spred lappar med "Gravid? Ring Jane!" och ett telefonnummer, organiserade skjutsar och hemliga platser. Kostnaden för en abort: gratis eller efter förmåga.

Formmässigt är HBO Max-dokumentären om dem långt ifrån något extra: vad gäller arkivbilder har man fått koka soppa på en spik, och filmen vilar i stället nästan helt på intervjuer med dem som var där. Det gör inget. De här kvinnorna är otroliga, och deras berättelser och engagemang fantastiskt och rörande att få ta del av. Med tanke på aborträttighetsläget i USA är filmen också skrämmande aktuell – och en gastkramande påminnelse om vad abortförbud faktiskt innebär och leder till. 


Finns att streama på HBO Max nu.

Publisert: