Film

De ger tekniken i ”Avatar” ett ansikte

Av: 

Jens Peterson

FILM

Weaver och Saldana lånar ut sina drag till "Avatar" – "Det är jag till 150 procent"

Sigourney Weaver är både människa och avatar i filmen medan Zoe Saldana bara finns som rymdvarelse på planeten Pandora: ”Jag funderade på att jag inte skulle synas alls, skådespelare vill ju visa sina ansikten, men det är den bästa roll som korsat mina vägar”, säger Saldana.

Sigourney Weaver är både människa och avatar i filmen medan Zoe Saldana bara finns som rymdvarelse på planeten Pandora: ”Jag funderade på att jag inte skulle synas alls, skådespelare vill ju visa sina ansikten, men det är den bästa roll som korsat mina vägar”, säger Saldana.

Foto: Foto: Fox

LONDON. Ny teknik skapade ”Avatar”.

Men det är fortfarande skådespelarna som ger ansikte åt de nya varelserna.

– Effekterna förstärker känslorna, säger Sigourney Weaver, 60.

Som syns i dubbel upplaga.

Sigourney Weaver spelar Grace, forskaren som vill komma nära de blå na’vi på planeten Pandora. Hon är också en av dem som har en egen avatar – som liknar Sigourney Weaver.

”Verkliga framgången”

– Det som imponerar på mig är inte specialeffekterna i sig, säger Sigourney Weaver. Utan att James Cameron inser att tekniken tjänar historien. Det är den verkliga framgången.

Zoe Saldana spelar Neytiri, hövdingens dotter som lär den nye från jorden hur na’vi lever. Hon syns aldrig i mänsklig gestalt i filmen.

Hur kändes det?

– Jag funderade som hastigast på att jag inte skulle synas alls. Skådespelare vill visa sina ansikten. Men det har varit den bästa roll som korsat mina vägar och när jag ser Neytiri så är det jag. 150 procent jag. Det är mycket känslosamt.

Språket svår nöt att knäcka

För skådespelarna var språket en av de svåraste sakerna. James Cameron skapade, tillsammans med en språkprofessor i Los Angeles, nya ord och läten åt na’vi.

– En del av ljuden var för svåra så vi fick förenkla det, säger James Cameron. När vi valde skådespelarna fick de även läsa olika ord på Na’vi-språket. Zoe var den första som lärde sig språket och de andra fick matcha hennes uttal och brytning.

”Värre än att slåss”

Zoe Saldana kan spanska och hade användning för det.

– Det svåraste med inspelningen var att prata engelska med na’vi-brytning. Värre än att slåss och skjuta pilbåge och rida utan sadel. Jag övade hemma. Mamma tittade på mig som om jag var galen.

”Måste spräcka bubblorna”

”Avatar” har byggt en fantasivärld, olik allt annat vi sett på bio. Förstärkt i 3D. De handlar delvis om vad vi ser och hur vi betraktar andra.

– Som Neytiri säger, ingen kan lära en att se, det måste komma inifrån, säger James Cameron. Det är filmens hjärta. När man blir äldre måste man fortsätta vara nyfiken och öppen för andra kulturer och åsikter. Jag trodde internet hade en fantastisk möjlighet att knyta samman människor runt hela världen. Men ju mer jag ser, desto mer känns det som om folk använder internet för att hitta folk som är likadana som de själva. De stänger in sig in en bubbla där alla håller med varandra. Vi behöver spräcka de där bubblorna och söka oss ut.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Montreal–Vegas i Stanley Cup. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: