Film

Svenske Mattias kan vinna Oscar i natt

Av: 

Emma Gårdsäter

FILM

Skapade Buttons hår

En digital version av Brad Pitt som 80-åring kan kamma hem pris vid nattens Oscarsgala.

– Jag har fortfarande inte fattat det, säger Mattias Bergbom till Aftonbladet.se.

Sundsvallsbon har arbetat med de visuella effekterna i Benjamin Buttons otroliga liv, som hyllats av kritikerna och är nominerad till 13 Oscars.

Svenske Mattias Bergbom skapade Benjamin Buttons hår.

Åldrandet sker baklänges för Benjamin Button. Han föds som en äldre man i New Orleans, samma natt som första världskriget tar slut, och för varje dag blir han bara yngre.

"Är ganska makalöst"

Huvudrollsinnehavaren Brad Pitt spelar 85-åringen som föds i en grånad babys kropp och senare växer upp – men blir allt yngre.

För att gestalta hur den gamla barnkroppen förändras och så småningom blir till Pitts egen, som vi är vana att se den, har det krävts 1,5 års arbete med digitala effekter. Digital Domain som står bakom 3D-animationerna kan nu belönas med en Oscar.

28-årige Mattias Bergbom från Alnön utanför Sundsvall var med i teamet som skapade förvandlingen. På nattens gala har hans chefer chans att få det prestigefyllda priset.

– Jag har fortfarande inte fattat det. Det är personer som jag har arbetet med varje dag som eventuellt kan få en Oscar. Det är ganska makalöst.

Studerade Brad Pitts hår

Mattias Bergbom arbetade med att skapa den Benjamin Buttons hår. För att göra en trovärdig digital gestaltning studerade teamet noggrannt olika filmsekvenser med Brad Pitt.

– Vi har använt helt banbrytande metoder för att överföra hans mimik. Vi använde ny teknik för att överföra hur han använder ögonbrynen och läpparna.

Det är först när karaktären har blivit 60 år och befinner sig på en bogserbåt i filmen som tittarna ser Brad Pitts riktiga ansikte.

Vet du hur Brad Pitt reagerade när han såg sig själv i digital version?

– Första gången han såg det ska ha varit en riktig wow-reaktion. Jag tror att han blev både imponerad och skrämd på samma gång. Han såg väl hur han kommer att se ut i framtiden.

Från ex-jobb till Oscarschans

Mattias Bergbom har aldrig haft som mål att arbeta i filmbranschen. Under sina studier till civilingenjör i medieteknik i Norrköping läste han ett år vid Standforduniversitetet i Kalifornien.

Där kom han i kontakt med Digital Domain i Los Angeles, som gör digitala effekter till filmer, och gjorde sitt examensarbete på företaget. Kort efter examen erbjöds Mattias Bergbom en fast tjänst.

Han beskriver arbetsmiljön som galen och stimulerande. De hundtratals arbetskamraterna kommer från hela världen och från olika kulturer.

– Det är hur kul som helst. Det är en perfekt blandning av högt tempo och kreativt skapande. Det är ett enormt arbetstempo men det är roligt att arbeta med så många professionella människor under samma tak.

Vad blir nästa projekt?

– Det kan jag inte säga något om. Det är hemligstämplat. Men det här var ett så lyckat koncept så vi kör vidare med ett liknande. Det blir ett flerårigt projekt.

Mattias Bergbom är nu här hos flickvännen i Norrköping några dagar och kommer att följa Oscarsgalan från tv-soffan.

– Det blir att sitta och hålla tummarna. Men jag tror att vi har goda chanser.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert: