Mästerligt möte i tungviktsklass

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Frost/Nixon får av Nöjesbladets Jens Peterson

Michael Sheen som Frost och Frank Langella som Nixon imponerar rejält i proffsigt regisserade ”Frost/Nixon”.
Foto: Universal
Michael Sheen som Frost och Frank Langella som Nixon imponerar rejält i proffsigt regisserade ”Frost/Nixon”.

Regi Ron Howard, med Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon, Oliver Platt, Sam Rockwell.

En tv-intervju mellan en utsparkad amerikansk president och en brittisk journalist – kan man verkligen bygga en hel långfilm kring det?

Om man kan. ”Frost/Nixon” är oavbrutet fascinerande och fängslande, ett drama som också blir spännande trots att de historiska händelserna är väl kända.

Filmen berättar skickligt vad som hände fram till intervjun gjordes i mars 1977, och hur uppfattningen om de två personerna då var. Richard Nixon har tvingats avgå som president efter Watergate. David Frost är en framgångsrik tv-underhållare med pratshower i London och Sydney. Men han är känd, som hans producent påpekar, för att prata avslappnat med popgrupper som Bee Gees. Inte som politisk reporter.

Med facit i hand är det just därför som Frost lyckades. Alla tog honom för en ytlig programledare. Inte minst Richard Nixon och hans rådgivare, som tyckte det skulle bli en perfekt comeback för Nixon. Bara att köra över Frost och framstå som en statsman i tv-intervjuerna.

Inspelningen skedde över flera dagar. Här finns många bra aktörer, och i centrum två fantastiska skådespelare. Frank Langella är den som, med all rätt, fått uppmärksamhet. Han får fram många bottnar hos Nixon utan att försöka imitera förebilden. En ensam man som man nästan tycker synd om när han försöker vara rolig, en bruten man som försöker hålla masken och dölja skammen. Michael Sheen, som var så underbart bra som Tony Blair i ”The Queen”, gör en magnifik David Frost. Glittrande leende charm kan inte dölja rädda ögon. Har han gett sig på något han inte klarar av?

”Frost/Nixon” skrevs, liksom ”The Queen” och ”The last king of Scotland”, av Peter Morgan. Han är mycket duktig på att blanda historiska fakta med påhitt. Ron Howard har skickligt gjort film av pjäsen, ett proffsigt regihantverk.

Till sist liknar det en klassiskt bra idrottsfilm, som ”Rocky” eller ”Triumfens ögonblick”. David Frost blir den oerfarne nykomlingen som ska ställas mot en mästare.

Utmanaren som ingen tror på, lättviktaren som går in i fel viktklass. Filmen är tidlös tungvikt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN