Hårdkokte Falk jagar maffian

FILM

Jakob Eklund tillbaka som tuff snut: Vi sysslar mer med faktiskt polisarbete

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Jakob Eklund har dykt upp på bio i populära rollkaraktären Johan Falk. Under sju månader spelades sex nya filmer in – och teamet har försökt vara så trogen verkligheten som möjligt. ”Allt min karaktär gör i filmen är möjligt. Jag hoppar inte från en högre höjd än vad mina ben skulle klara av. Och även rent psykiskt: man kan inte vara stadig på handen när man får en adrenalinchock”, säger Eklund.

Glöm Wallander och Beck.

Sveriges enda filmpolis värd namnet heter Johan Falk – i alla fall om man får tro mannen som spelar honom.

– Vi sysslar mer med ett faktiskt polisarbete, säger Jakob Eklund, 47.

Johan Falk i ”GSI – Gruppen för särskilda insatser”.

Sex filmer på sju månader.

Det blev resultatet när Jakob Eklund i höstas återvände till sin mest populära rollkaraktär, charmige men hårdkokte Johan Falk.

Efter en trio av framgångsrika filmer – ”Noll tolerans” (1999), ”Livvakterna” (2001) och ”Den tredje vågen” (2003) – fick skaparen och regissören Anders Nilsson idén att utveckla polissagan med hela sex nya kapitel.

Alla är fristående från varandra – men hänger också ihop.

Jämför med ”The wire”

– Det är inga Kalle Anka-filmer, där Kalle kan bli av med fjädrarna i första filmen och få tillbaka dem i tvåan. Händer det något så får det konsekvenser för fortsättningen. Det närmaste jag kan komma att tänka på är den amerikanska serien ”The wire”, säger Anders Nilsson.

Den första nya filmen – ”GSI – Gruppen för särskilda insatser” – gick upp på bio den 26 juni, de övriga visas på tv och släpps på dvd under hösten. GSI är en fiktiv polisstyrka som får fria tyglar att göra i stort sett vad som helst för att bekämpa maffian.

Enligt Anders Nilsson är filmen en rättvis skildring av hur det verkligen går till:

– Innan vi började filma var det en polis som sa ”ni ska väl inte göra science fiction va, som Beck och Wallander”. Och efteråt har jag hört poliser säga att det är den mest realistiska polisfilmen de sett, säger han.

Ingen James Bond

Jakob Eklund betonar att han inte ville göra Johan Falk till en superhjälte à la James Bond – någon som skjuter skurkar utan en blinkning.

– Allt min karaktär gör i filmen är möjligt. Jag hoppar inte från en högre höjd än vad mina ben skulle klara av. Och även rent psykiskt: man kan inte vara stadig på handen när man får en adrenalinchock, säger han och fortsätter:

– Vi berör en brottslighet som är ständigt på-

gående. ”Beck” till exempel har oftast ett avslut, någon får fingrarna avklippta och

så jagar man galningen.

Vi sysslar mer med ett faktiskt polisarbete.