Ryska ”Saknaden” – en blytung filmupplevelse

Publicerad:
”Saknaden”.
Foto: TriArt Film.
”Saknaden”.

FILM

FILMRECENSION Oscarsnominerade ryska "Saknaden" är lika delar familjetragedi och politisk allegori. En skoningslös feel bad-film om en kärlekslös familj i ett kärlekslöst land.


Saknaden


Av Andrej Zvjagintsev, med bl a Marjana Spivak, Aleksej Rozin och Matvej Novikov.


DRAMA Den ryske regissören Andrej Zvjagintsev ("Leviatan") låter två bittra, självupptagna och hjärtlösa människor i det sista stadiet av ett kollapsat äktenskap representera ett kallt och likgiltigt samhälle där ingen kärlek kan slå rot, i Oscarsnominerade "Saknaden".


Boris (Aleksej Rozin) och Zjenja (Marjana Spivak) är mitt uppe i en förgiftad skilsmässa. Hon är besatt av sitt utseende, status och sociala medier och angelägen om att få gå vidare med sin äldre, förmögne älskare. Han har redan gjort en ny ung kvinna gravid men oroar sig för sin karriär på ett företag där den fundamentalistiskt religiöse chefen kräver att de anställda lever i kärnfamiljer.
I kläm mellan dessa hatiska parter sitter Aljosja (Matvej Novikov). Den tolvårige son som ingen av dem vill ha, och ingen bryr sig om – förrän han en dag plötsligt är spårlöst försvunnen.


"Saknaden" (vars engelska titel "Loveless" är mer rättvisande) är lika delar familjetragedi och politisk allegori. En förkrossande, skoningslös feel bad-film om en kärlekslös familj i ett kärlekslöst, socialt, emotionellt och moraliskt ruttnande land, där en oönskad pojke är förlorad långt innan han försvinner.
En blytung filmupplevelse, som skär som en smutsig kniv i själen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN