Grotesco laddar för sin filmdebut

avJan-Olov Andersson

FILM

Humorgänget spelar in komedi-drama-skräckfilmen ”Kräftskivan”

1 av 3
Kräftorna anfallerPer Gavatin, Rikard Ulvshammar, Henrik Dorsin, Micke Lindgren, Per Andersson och Erik Wernquist (infällda bilden) gör film om ett urspårat kräftkalas. Samma gäng ligger bakom SVT humor-projektet.

Efter två hyllade humor­serier. Sånger som ”Bögarnas fel” och ”Tingeling”, pausnumret som överträffade tävlingslåtarna i Melodifestivalen 2009.

Nu är Grotesco-gänget på gång med första långfilmen ”Kräftskivan”.

– En blandning av kome­di, drama och skräckfilm. Börjar som relationsfilm, sedan får kräftorna liv och går till attack, säger Henrik Dorsin.

35-åringen är tveklöst gängets mest kända namn. Rollen som Ove Sundberg i TV4-serierna ”Solsidan” och ”Kontoret” gör att han knappt kan visa sig ute på stan, utan att folk vill hälsa med frasen tjenare, mannen!.

Växte upp ihop

En timme med hela det kreativa gänget, minus en, på krogen Kvarnen i Stockholm, visar varför detta verkligen är ett kollektiv.

Micke (Lindgren), Per (Gavatin) och jag och Erik (Wernquist), som inte är här, vi växte upp tillsammans. Micke och jag blev klasskamrater redan i ettan, berättar Henrik Dorsin.

I småskolan bör­jade de göra föreställningar och videofilmer ihop. Rikard Ulvshammar och Per Andersson har kommit med längs vägen. Micke Lindgren påpekar att hela gänget är ungefär dubbelt så många. Inklusive ett antal kvinnor.

– Innan ”Grotesco 1” (tv-serie, 2007) fanns och innan Henrik var känd, pitchade jag förgäves våra idéer hos vartenda produktionsbolag. 15 okända 22-åringar… jag fick nej överallt, säger Micke Lindgren, och fortsätter:

– Henrik har fungerat lite som en murbräcka. Ibland fegar han ur… han vågade inte göra Tingeling själv, då gjorde vi det tillsammans.

Uppföljaren en succé

Efter det har det öppnat sig många möjligheter. Humorserien ”Grotesco 2” gjorde braksuccé och nu väntar alltså första lång­filmen.

En skruvad blandning av komedi, drama och skräckfilm. ”Att angöra en brygga” möter ”Festen” möter ”Gremlins”.

– Att kräftorna ska börja leva och attackera, det grodde först som ett skämt, säger Henrik Dorsin.

– Det är en både brutal och knäpp tradition. Vi kokar asätande havskackerlackor levande och sitter sedan och suger på dem i fåniga strutar. Sedan tittar de upp på oss – och går till attack, säger Micke Lindgren och skrattar.

En släktsamling

Det finns en historia i botten också, förstås. Om en arvstvist kring ett sommarhus. Tre systrar – spelade av Emma Peters, Emma Molin och Hanna Dorsin – samlar släktingar och vänner för kräftskiva och för att reda ut saker och ting. Dit kommer också ett antal gäster. Som Per Anderssons kommunpamp, som det ska fjäskas för så att de enklare ska få bygglov. Eller Henrik Dorsins nyktra alkoholist och skaldjursallergiker.

– En person som absolut inte har ett dugg att göra på en kräftskiva, säger Henrik Dorsin.

Grotescogänget

’Ove’.

Henrik Dorsin, 35

Har gjort humorprogram i tv, tv-serierna ”Solsidan” och ”Kontoret”, dubbat filmer som ”Wall-E” och ”Upp” och stått på scenen i musikaler som ”Sugar – I hetaste laget”, ”Singin’ in the rain” och ”Spamalot!”. Gör i maj Dramaten-debut i komedin ”Främmande språk”.

’DJ Trexx’.

Micke Lindgren, 34

Grotesco-gängets regissör. Har även regisserat hela andra säsongen av ”Kontoret”. Har synts framför kameran i filmen ”Darling”, i tv-serien ”Våra vänners liv” och som DJ Trexx, som framförde ”Tingeling” i Melodifestivalen 2009.

I Mellon.

Per Gavatin, 35

Förutom Grotesco, har han även skrivit manus till tv-serierna ”Playa del Sol”, ””Kontoret” och ”Familjen Holstein-Gottorp”. Jobbar också på en actionkomedi.

’Playa del Sol’.

Per Andersson, 36

Har gjort humorprogram i tv, humorinslag i flera års Melodifestivaler, spelat revy och musikaler, med Magnus Uggla och i ”La cage aux folles”. Varit med i filmer som ”Bröderna Karlsson” och ”I rymden finns inga känslor”.

’Åsa-Nisse”.

Rikard Ulvshammar, 37

Förutom Grotesco, har han skrivit manus till ”Kontoret” och ”Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult”, med Henrik Dorsin.

Erik Wernquist, 35

Är Grotesco-gängets animatör och skapare av specialeffekter. Ska nu få massor av kräftor att gå till attack mot skådespelarna.

– Han är jävligt duktig. Sekvensen i ”Grotesco 1” när Globen rullar genom Stockholm, den är skitbra och gjordes för nästan ingen­ting, säger Micke Lindgren.

Filmen får premiär i augusti nästa år

Titel: Kräftskivan. Budget: 15 miljoner kronor. Producenter: Patrik Andersson och Fredrik Heinig på B-Reel Feature Films. Regi: Micke Lindgren. Manus, skådespeleri: Grotesco-gänget. Planerad inspelning: Mot slutet av sommaren 2013. Premiär: Augusti 2014.