"Därför är Micke perfekt som Beorn"

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Nöjesbladets fantasy-expert Magnus Edlund om Persbrandts roll i ”The Hobbit”

Lika som bär? Beorn och Mikael Persbrandt.
Lika som bär? Beorn och Mikael Persbrandt.

Att Mikael Persbrandt spelar Beorn i "The Hobbit" är troligen det största som hänt Filmsverige sedan Max von Sydow fick rollen som kejsar Ming i "Blixt Gordon".

Magnus Edlund.

Det är lätt att glömma bort, speciellt om man bara sett "Beck"-filmerna, att Persbrandt är en av vår tids bästa svenska skådespelare. Tänker man efter lite, och försöker ignorera ”Tre solar” och alla skriverier om hans privatliv, så är det uppenbart att Micke är perfekt för att spela Beorn. Både till utseende och till temperament.

Tolkien beskriver Beorn, denne man som kan förvandla sig till björn, som en storvuxen, muskulös karl med stort svart skägg. Storleksmässigt är han jämnlång med en häst. I "Sagan om ringen"-filmerna användes specialeffekter till allt från att förminska Elijah Wood (168 cm) till en liten hobbit (cirka 120 cm), till att få träd att vandra runt för egen maskin. Jag menar, kunde man med datorns hjälp få Orlando Bloom att se cool ut, så borde man rimligtvis kunna göra Persbrandt 30 centimeter längre.

Jag vill även påminna om hur Gandalf beskriver Beorn för Bilbo (jag citerar ur minnet, så bear (!) with me): "You must be careful not to annoy him, or heaven knows what will happen. He can be dangerous when he is angry, though he is kind enough if humoured."

Det är ju exakt samma roll som Persbrandt spelar i varenda film han är med i! Sigfrid i "Maria Larssons eviga ögonblick"? Beorn. Gunvald i "Beck"? Beorn. Tomas i "Solstorm"? Beorn. Thomas i "Gangster"? Beorn.

Det är bara att inse: Micke P är Beorn.

Nej, när det gäller ”The Hobbit” så är jag mer oroad av att Cate Blanchett repriserar sin roll som Galadriel. Galadriel är inte ens med i boken! Vad blir nästa steg? En cameo av John Rhys-Davies som en ung ”rolig” Gimli? Nej tack.

(Och om jag ska vara riktigt ärlig så hade jag hellre sett en filmatisering av Númenors fall, eller om Beren och Lúthien. Det hade varit grejer det.)

Publicerad: