”Kungaparet bad om nya Änglagård”

FILM

Nu kommer den tredje filmen – Rikard Wolff om:
Att Zac hjälpte homosexuella Hur allt började

Foto: Rikard Wolff och Helena Bergström med Colins och Helenas dotter Molly (till vänster), som är med i filmen.

När ”Änglagård – tredje gången gillt” hade galapremiär i går, var det mer än en vanlig filmpremiär för Rikard Wolff, 52, som spelar mc-killen Zac.

– ”Änglagård” har ju betytt nästan allt för mig. Till och med det norska kungaparet har bett om en uppföljare, säger han.

Foto: Inspelningen av nya ”Änglagård. Från vänster: Lena T Hansson, Ing-Marie Carlsson, Maria Lundqvist, Gabriella Boris och Colin Nutley.

1990 var Rikard Wolff en etablerad skådespelare i Stockholm, varken mer eller mindre. På teatern hade han sin loge nära Helena Bergström, utan att de umgicks. Fast en dag sa hon att ”Colin Nutley vill prata med dig”.

– Vi träffades på galapremiären för ”Black Jack”.

I stojet började Colin berätta om sin idé om en film med en mc-kille och en blondin, berättar Rikard och fortsätter:

– Under inspelningen befann sig både Helena och jag i en slags turbosituation. Vi umgicks väldigt mycket på kvällarna och i allt det där föddes Fanny och Zac.

Applåderade 10 min

Foto: Wolff som Zac och Bergström som Fanny 1992.

Tidigt 1992 hade filmen världspremiär på Göteborgs filmfestival. En visning där publiken applåderade tio minuter efteråt, som efter en rockkonsert.

– Det är nästan skrattretande, sådant man bara kan läsa om i böcker, men... där och då, på ett klockslag nästan efter premiären, så förändrades mitt liv. Ur personlig synpunkt, väldigt, väldigt mycket. Jag blev jättekompis med Colin och Helena, vi är som en familj, jag är gudfar till Molly som är med i filmen.

Fick göra massa saker

– Ur karriärsynpunkt förändrades mitt liv ännu mer. Inte så mycket vad jag ville göra, som att jag fick göra det. En turné på typ 80 föreställningar 1993 och min första stora platta 1995, det var ju helt betingat av att de vågade satsa på mig efter ”Änglagård”.

Kungligt bra

Hur ofta har du blivit påmind om rollen?

– Du kan inte ana. Så fort jag stuckit näsan utanför husknuten.

Rikard Wolff menar att ”Änglagård” också hade en betydelse för hur folk ser på homosexuella.

– Jag hade ju kommit ut som gay, jag tror Colin gjorde Zac till gay/bisexuell helt enkelt genom att välja mig till rollen. Filmen blev en murbräcka där, att ha en sådan empatisk gay rollfigur som man tar till sig, i en stor svensk folklig film.

Och ”Änglagård” har gått hem i många kretsar. Efter en julkonsert i Oslo för några år sedan ihop med Karin Bremnes, träffade Rikard norska kungaparet Harald och Sonja efteråt.

– De ville nästan bara prata om hur mycket de älskade ”Änglagård” och frågade hela tiden: När gör ni en tredje film?

Sedan tillägger Rikard, med ett skratt:

– Men svenska hovet, de har inte hört av sig ...