Filmrecensioner

Gripande och känslostarkt

Av: 

Jens Peterson

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Precious

Det finns så mycket elände i ”Precious” att det är svårt att andas.

En mycket överviktig tonårsflicka i New Yorks Harlem är gravid för andra gången. Våldtagen av sin pappa. Hennes mamma är ett självupptaget monster som hånar sin dotter och bara ser henne och barnbarnet som ett sätt att få socialbidrag. Flickan mobbas i skolan. Hon mobbas, och misshandlas, hemma.

Det är hon som är Precious, den värdefulla, högt älskade. Hon heter Claireece Jones, det är 1987 och hon kallar sitt barn för Little Mongo. Det är den kärva inledningen på berättelsen om 16-åriga Precious, och det blir mörkare. Men det är också en historia om förändring och hopp. Trots allt. Precious får börja på en skola för ungdomar med problem. Hon får en lärare som engagerar sig, som försöker hitta andra sidor hos eleven som knappt kan läsa. Precious lär sig hjälpligt skriva och berätta, tillsammans med andra unga med olika svårigheter.

Hon möter också en socialarbetare, en osminkad Mariah Carey, som vill ta reda på sanningen om hennes hemförhållanden. Som ställer krav på den obehagliga modern Mary. Filmen är mycket känslostark och gripande. Det är intressant hur regi­ssören Lee Daniels skapar så mycket realism med oerfarna aktörer. Gabourey Sidibe, som var 25 när filmen gjordes, är debutant. Mo’nique, som är skrämmande bra som den grymma modern, är stand up-komiker. Mariah Carey är sjungande diva till vardags, men övertygar som ned­tonad byråkrat med hjärta. Även hennes kollega, rockaren Lenny Kravitz, är bra som sjuksköterska. Precious hittar stunder av flykt när hon drömmer sig bort. Samma grepp som i svenska ”Prinsessa”. I Precious drömmar är hon en hyllad stjärna i glittriga videoscener, till skillnad från verkligheten där hon mumlar på bruten engelska och stjäl friterad kyckling i snabbmatshaket. Det är naket och gripande. Dokumentärt i känslan, med en kamera som följer Precious genom de fattiga kvarteren i det skoningslösa ljuset. En berättelse om fattigdom och våld, om en cirkel av hat och förtryck som bara fortsätter. Drabbande om människor som försöker bryta utanförskap. Precious är svår att lära känna, men när man sett filmen är hon svår att glömma.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner