Borta bra men hemma bäst

Foto: KNUT KOIVISTO

avNinna Prage

FILM

När Hollywood ska göra storfilm av "Millennium"-trilogin åker man för enkelhetens skull till - Sverige.

Fortfarande går spekulationerna varma om vem som ska spela hackern Lisbeth Salander i USA:s filmversioner av Stieg Larssons succédeckare "Män som hatar kvinnor", "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes". Nöjesbladet har tidigare berättat att både brittiska Carey Mulligan, 24, och amerikanska Kristen Stewart, 20, är heta kandidater till rollen som gjorde Noomi Rapace, 30, till världsstjärna när de svenska filmerna gick upp i Europa.

Att Hollywood-varianterna görs av "Fight club"- och "Seven"-regissören David Fincher, 47, är dock klart sedan en månad - och nu faller ytterligare en pusselbit på plats. Delar av inspelningen kommer att ske i Stockholm, med start i höst, skriver DN.

– Det här är en filmhistorisk dag för hela Sverige. Det stärker oss på en global nivå, säger Anders Ekegren, ordförande på Filmregion Stockholm-Mälardalen, till tidningen.

Positiv injektion för branschen

Samtliga utomhusscener spelas in i och omkring Stockholm, medan inomhusscenerna kan komma att göras på andra sidan Atlanten. Men Filmregion Stockholm-Mälardalen uppger till DN att produktionsbolaget hoppas kunna filma även interiörer i Sverige.

För den svenska filmbranschen innebär valet av inspelningsplats för den amerikanska "Millennium"-trilogin en positiv injektion, med nya arbetstillfällen för filmtekniker, extrapersonal och tjänstesektorn som följd av att Hollywoodcirkusen kommer till huvudstaden.

– Det kommer att behövas bilar och hotellrum. Det handlar om mycket pengar, säger Anders Ekegren.

Som producent till den amerikanska versionen av serien står Scott Rubin, 51, som tidigare gjort bland annat "Revolutionary road" och "No country for old men".

Det har tidigare pratats om att superstjärnorna Brad Pitt, 46, och George Clooney, 48, kan vara aktuella för huvudrollen som journalisten Mikael Blomkvist.