Oviss framtid för ”Cirkeln”-trilogi

FILM

Omsprungen av ”Fifty shades” på biograferna: ”Vill helst inte nämna den”

1 av 6 | Foto: Ludvig Andersson och producerat filmen Cirkeln tillsammans med sin pappa Benny Andersson.

Filmatiseringen av ungdomsromanen "Cirkeln" är ett av senare års största svenska filmprojekt. Filmen har hyllats av kritiker, men på biograferna blir den omsprungen av internationella storfilmer.

Det är ovisst om del två och tre av romantrilogin kommer att bli film.

Foto: ”Diskbänks-fantasy”. Producenterna Ludvig Andersson och Cecilia Norman Mardell tänker inte göra någon ny ”Twilight” av ”Cirkeln”. ”Vi har kallat det för ’diskbänks- fantasy’”, säger Ludvig Andersson.

Filmatiseringen av del ett i Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens Engelsforstrilogi är årets mest hajpade svenska filmprojekt. Redan innan "Cirkeln" fick premiär hade den en trogen fanskara på sociala medier och filmen väckte stor uppståndelse när den premiärvisades på Berlins filmfestival.

"Cirkeln" gick upp på bio för två veckor sedan och placerade sig som nummer två på biotoppen, slagen av den internationella succén "Fifty shades of Grey". Efter sin andra helg på biograferna sjunker "Cirkeln" till plats fem på listan över de mest sedda filmerna på svenska biografer.

Diplomatiskt svar

Ludvig Andersson är en av filmens tre producenter. Han är diplomatisk när han svarar på frågan om hur det går för "Cirkeln" på biograferna.

– Det finns lite olika svar på den frågan. Det tickar på. Ska jag vara ärlig föredrar jag att konkurrera med någonting som jag tycker är riktigt dåligt. Det hade varit värre att bli slagen av en film som man verkligen gillade, säger Ludvig Andersson, som kallar "Fifty shades of Grey" för filmen som han "helst inte vill nämna".

Klen start

"Cirkeln" har gått upp på hela 210 biografer över Sverige och sedan premiären har filmen setts av lite drygt 80 000 personer. Det är en klen start för en film som med svenska mått mätt har haft en väl tilltagen budget. Kostnaderna för att producera cirkeln överstiger 40 miljoner kronor.

Ludvig Andersson har tidigare sagt att det krävs runt 400 000 sålda biobiljetter för att även del två och tre av Engelsforstrilogin ska bli film. I nuläget kan han inte säga någonting om hur det blir med en eventuell fortsättning.

– Nej, det kan jag tyvärr inte. Jag tror att vi behöver några veckor till innan vi vet det. När filmen slutar att gå på bio så vet vi säkert, säger han.

Carl Cato/TT

ARTIKELN HANDLAR OM