Välgjord men förutsägbar maffiathriller

FILM

Så många får Black mass

1 av 2 | Foto: FOX
VÄLSPELAT Johnny Depp är entonig, men övertygar i ”Black mass”, som har bra skådespeleri in i minsta biroll.

thriller En verklighetsbaserad historia om James ”Whitey” Bulger, som under 1970- och 1980-talen var den irländska maffians boss i Boston. Johnny Depp – med flintskalleperuk, dåliga tänder och livsfarlig blick – spelar honom väldigt övertygande, men lite entonigt. Vi får aldrig riktigt grepp om varför ”Whitey” blev en så monumentalt vedervärdig skitstövel från allra första början.

Ett skäl till hans framgångar, var att polisen stundtals lät honom vara ifred, då barndomskamraten John Connolly (Joel Edgerton), i vuxen ålder FBI-agent, ingick en slags ohelig allians med ”Whitey”, för att få information om den konkurrerande italienska maffian. En film om Connolly, som står mitt i skiten med två uppdragsgivare, hade egentligen varit minst lika intressant.

Och ”Whiteys” bror, den framgångsrika senatorn som försöker hålla brorsans kriminella affärer så långt från sig själv som möjligt, hade också varit värd större utrymme i historien. Särskilt när man har fenomenale Benedict Cumberbatch i rollen.

”Black mass” är oerhört våldsam, skickligt gjord och välspelad in i minsta biroll.

Men också rätt förutsägbar om man har sett liknande avhoppad-maffiamedlem-avslöjar-allt-filmer, där Martin Scorseses ”Maffiabröder” (1990) är mästerverket.

ARTIKELN HANDLAR OM