Ett trevligt men tunt svenskt filmvykort

avJens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så många får Glada hälsningar från Missångerträsk

1 av 2
VÄLMENANDE ”Glada hälsningar från Missångerträsk” är en trivsam svensk komedi – men tunn.

KOMEDI Det här är en svensk komedifilm där folk gör saker för att de är med i en svensk komedi.

Det är en sorts parallell värld där människors gåtfulla beteende bara kan förklaras med att det står i manus.

En medelålders kvinna från Stockholm kommer till ett iskallt Norrbotten och vandrar förstås ut väldigt lite klädd i midvintern.

Men om man tar ett djupt andetag och sväljer spelreglerna för genren finns det bitvis glädjeämnen och underhållande scener.

Vi i biopubliken är beredda att tro på digitala dinosaurier och flygande superhjältar. Då kan vi kanske köpa att Ola Rapace är en tystlåten same som blivit bränd av kärleken.
 

Bland filmens bättre stunder finns en drift med fördomar om traditionerna bland samer och andra som lever i norra Sverige. Huvudpersonen Nadja hamnar i ett par pinsamma situationer som straff för sin okunskap.

Hon har kommit tillfälligt till norra Sverige för att ta hand om systerns hus och svärfar. Systern har i sin tur lovat att hitta en ­lokal man som kan låtsas gifta sig med Nadja.

Hon har i många år väntat på att få adoptera men möts i berättelsens början av beskedet att hon måste vara gift för att få ett barn.

Hon ljuger för adoptionskvinnan och säger att hon ska gifta sig. 30 dagar för att hitta en kandidat.
 

Den klurige gubben i norr (Bert-Åke Varg) har en egen plan som gör att Nadja hamnar i armarna på en annan karl än systern tänkt. Det blir trassel när vita lögner och missförstånd ska redas ut. Kan man skymta riktig kärlek när alla låtsasförhållanden är över?

”Glada hälsningar från Missångerträsk” rullar i samma berg- och dalbana som många andra romantiska komedier. Lyckoåkningar i full fart och några besvärliga uppförsbackar när sanningen står klar.

Martina Haag har skrivit boken som filmen bygger på och kan sin Nadja. Hon är trovärdig som barnlängtande kvinna beredd till olika offer.

Ola Rapace är en underhållande motspelare, en kärvt skeptisk naturälskare. Tålmodigt tigande i helskägg tills han får visa nya sidor.

”Glada hälsningar frtån Missångerträsk” låter som ett vykort med en välmenande avsändare och är mycket riktigt trevlig men tunn.

BONUS

Se den här istället: ”Trainwreck” är en romantisk komedi där Amy Schumer spelar singelkvinna som mot sin vilja blir förälskad och funderar på att binda sig.

Visste du att: Lisa Siwe regisserade det starka dramat ”I taket lyser stjärnorna” samt några avsnitt av ”Bron” och nya tv-spänningen ”Modus”.

Just nu: ...förbereder Martina Haag releasen av sin nästa roman, ”Det är något som inte stämmer”. Ett skilsmässodrama. Kanske en ny film?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM