Filmrecensioner

Så bra är Daniél Espinosas ”Child 44” med Rapace och Kinnaman

Av: 

Jens Peterson

Noomi Rapace spelade Tom Hardys fru i Daniel Espinosas ”Child 44”.
Noomi Rapace spelade Tom Hardys fru i Daniel Espinosas ”Child 44”.

FILM

THRILLER Moskva 1953 fångas skickligt i Daniél Espinosas film. Som en grå klaustrofobisk mardröm där man inte kan lita på någon. Alla verkar övervakade, alla kan förrådas till myndigheterna.

Enligt den officiella självbilden av Sovjetunionen är detta dock paradiset. Där det inte finns onda människor som gör onda saker. När polisen Leo (Tom Hardy) misstänker att ett barn mördats säger hans chefer att det är en olycka. När han misstänker att det finns en seriemördare blir han ännu hårdare pressad uppifrån.

Leo är gift med Raisa (Noomi Rapace), och filmen följer deras kolleger och vänner. Överallt finns osäkerhet och misstänksamhet. Viskningar och hemligheter. Rädslan ­ligger som en tung våt filt över hela stämningen. Några av poliserna är vänner sedan de var soldater tillsammans under andra världskriget, men hierarkin och rollerna förändras av maktspelet hos myndigheten.

Den envise polisen pressas att bli angivare men vill inte göra det. Han skickas till en eländig industristad där han får flera tecken på att någon seriemördar barn. Filmen hämtar sin ­titel från romanen av Tom Rob Smith, men det är svårt att få grepp om matematiken eller varför den skulle vara viktig.

Regissören Daniél Espinosa gick från independentfilmen ”Babylonsjukan” till succén ”Snabba cash” och visade att han behärskar ­actionscener väl. Det gjorde han också i ”Safe house” med Denzel Washington, där både Joel Kinnaman och Fares Fares var med. De har större roller här och klarar sig väl vid sidan av Tom Hardy och Gary Oldman. Noomi Rapace har en mer otacksam roll som den hunsade Raisa, ständigt rädd och nedtryckt.

”Child 44” är mest en thriller, men här finns några actionsekvenser som ska höja tempot. De är dock röriga och mörka, brutala slagsmål där det är svårt att se vem som gör vad mot vem.

Kring mördarjakten uppstår föga spänning. Filmens styrka är den kvävande stämningen av hopplöshet och rädsla.

SE DET HÄR OCKSÅ:

”Run all night” är välgjord spänning med Joel Kinnaman i en huvudroll mot Liam Neeson. De blir jagade av många i New York.

VISSTE DU?

Tom Rob Smith som skrivit boken ”Child 44” har också gett ut spännande ”Gården” som till stor del utspelas kring Falkenberg.

JUST NU:

Är Noomi Rapace aktuell i fem kommande filmer. En av dem är ”Prometheus 2” där hon åter ska spela Elizabeth Shaw.

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner