Persbrandts storfilm nobbas av svenska biografer

FILM

”Ensam i Berlin” nobbas i Sverige: ”Vi landade i det här beslutet”

1 av 3

Snart visas Mikael Persbrandts senaste Hollywoodfilm i Sverige.

Men ”Ensam i Berlin” kommer bara gå upp på fyra biografer – i hela landet.

– Vi diskuterar varje titel med respektive biografägare. Och då landade vi i det här beslutet, säger Helena Stenberg på SF.

Berlin, 1940. Deras son dör vid andra världskrigets front.

Då börjar det äldre paret Otto och Anna Quangel göra motstånd mot nazistregimen. Det dröjer inte förrän Gestapo är efter dem.

Om det handlar storfilmen ”Ensam i Berlin”. Medverkar gör tunga skådespelarna Emma Thompson och Daniel Brühl. Samt som hårresande otäck SS-officer: Mikael Persbrandt.

Filmen är baserad på en kritikerrosad roman med samma titel, och nominerades till en Guldbjörn på Berlins filmfestival i februari.

Men nu när filmen når Sverige bedömer SF att den inte kommer sälja tillräckligt många biljetter.

”Ensam i Berlin” ska visas på Victoria i Stockholm, i Malmö, i Uddevalla och Kungsbacka.

”Borgar för kvalitet”

– Premiärsättningen är baserad på vår och biografernas förväntan på filmen publikmässigt. Vi börjar med de här städerna. Sen får vi ta det därifrån, när vi sett vad premiärhelgen ger, säger Helena Stenberg, presschef på SF.

Det är inte på grund av bristande kvalitet på filmen, försäkrar hon. Under Berlin filmfestival bokade Helena Stenberg upp många skådespelarintervjuer med svenska medier.

– Det gör vi inte om vi inte har en förväntan och en förhoppning. Mikael har en mindre roll, men han gör den väldigt bra. Sen talar vi om skådespelare som Emma Thompson som verkligen borgar för kvalitet.

Måste motivera biografägarna

– Sen har vi ju en bister verklighet. Det är ju rätt fullt på biograferna, många filmer som ska ut. Man väger ju varje film mot varandra och utgår från vad det finns för utrymme, säger Helena Stenberg.

Det är inte enkom premiärhelgen som räknas. Men om ”Ensam i Berlin” ska visas i fler städer måste den fylla salongerna hyfsat i Stockholm, Malmö, Kungsbacka och Uddevalla.

– Kommer inte besökarna är det ju svårt att motivera biografägarna att behålla filmen på repertoaren, säger Helena Stenberg, presschef på SF.

ARTIKELN HANDLAR OM