Eric Cantona berättar Manchester Uniteds historia på ett personligt sätt

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The United way

Regi Mat Hodgson, med Eric Cantona, David Beckham, Ryan Giggs, Brian Kidd.


FILMRECENSION. En lite annorlunda fotbollsdokumentär.

För detta är Manchester Uniteds historia sedd genom franska stjärnan Eric Cantonas ögon.

DOKUMENTÄR. Historien om Manchester United, en av världens populäraste fotbollsklubbar, tar fart med flygkraschen i München 1958, där åtta av managern Matt Busbys unga adepter omkom, och slutar med vinsten i Champions League 1999, där inhopparen Ole Gunnar Solskjaer (nuvarande managern) avgjorde matchen på övertid.
Berättare är Eric Cantona, fransmannen som med genialitet men också arrogans symboliserade Uniteds era under fem år. Han kommenterar allt med en mix av skrytsamhet och självironisk humor. Man kan tänka sig att han och Zlatan Ibrahimovic skulle komma bra överens.
Härliga fotbollsbilder. Naturligtvis pratar Cantona om kung fu-sparken mot ett Crystal Palace-fan som gjorde att han blev avstängd under lång tid. Som gammalt United-fan tycker jag hela filmen är hur härlig som helst.

Massor av anekdoter, inte bara om matcher, utan också om fylleslag bland spelarna och prat om hur man eventuellt lyckas med att vika upp kragen så där läckert som bara Cantona kan.

Men tyvärr också lite ytligt. Man glamoriserar United som gammalt lag för arbetarna, men hoppar helt över vilken big business klubben är i dag.

Publisert:

LÄS VIDARE