Valpar räddar världen från Trump-politiker

Sympatisk men lite tjatig filmversion av populär barnserie

”Paw patrol: Filmen”
”Paw patrol: Filmen”

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Paw patrol: Filmen

Regi Cal Brunker, med svenska röster av Hannes Gille, Folke Inghammar, Adrian Bratt.


FILMRECENSION. Borgmästare Överdängare får Donald Trump att likna Abraham Lincoln i jämförelse.

Nu har den olyckan släppts lös i Äventyrsstaden och det är upp till våra rutinerade valpar att rycka ut.

ANIMERAT ÄVENTYR. Om du inte förstod ett ord av den ingressen är förklaringen enkel: Du har inte barn. Den tecknade tv-serien ”Paw patrol” började 2013, pågår fortfarande, och visas i Sverige främst på Viaplay. Ursprunget är kanadensiskt, men ”Paw patrol” har blivit ett globalt fenomen. Så pass mycket att vi nu alltså får en filmversion. Planen var att bygga en ny franchise och det lär upphovsmännen lyckas med, eftersom filmen har blivit en framgång.

Upplägget är lika enkelt som rart. Pojken Ryder är chef för en avancerad utryckningsfirma som består av ett gäng valpar av olika raser. När en olycka sker är det Paw patrol man kallar på. Varje valp har sin egen specialitet och sitt eget fordon. Borgmästare Överdängare är en flitigt förekommande fiende i tv-serien, en kattvän som ofta ställer till med katastrofer som Paw patrol måste fixa.

Chase blev dumpad i Äventyrsstaden

Av någon outgrundlig anledning har Överdängare lyckats bli borgmästare i en betydligt större stad, Äventyrsstaden, och eftersom allt han tar sig för slutar med elände måste Paw patrol följa honom till storstaden för att rädda invånarna. En av valparna, Chase, är mycket tveksam till att följa med eftersom han blev dumpad där av sina tidigare ägare. Samtidigt får teamet hjälp av en ny valp, Liberty.

Paw patrol: Filmen
Paw patrol: Filmen

Liberty är ett piggt tillskott, särskilt eftersom den enda tjejvalpen i teamet, Skye, är förpassad till en ganska anonym tillvaro i sin rosa (såklart) helikopter. Det behövs överhuvudtaget fler figurer och inslag i handlingen som motar tillbaka drivorna av socker. Det är många scener som ska vara roliga, men humorn består mest av att vi ska tycka att valparna är söta. Stora skratt? Nja.

Spektakulära räddningsinsatser

Dessutom är det för mycket upprepningar i berättelsen, som alltså mest går ut på att Överdängare vid åtminstone tre tillfällen får trumpska anfall av narcissism av så svårartad grad att han orsakar olyckor, vilket leder till spektakulära räddningsinsatser. Spännande? Nja.

Men samtidigt, det händer mycket för små barn i publiken. Filmen är mer avancerad i stilen än tv-serien och allt är väldigt sympatiskt.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN