Film

Mysigt hästäventyr

Systerskap och kul i ”Spirit: Vild och fri”

Av: 

Emma Gray Munthe

”Spirit: Vild och fri”
”Spirit: Vild och fri”

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

Spirit: Vild och fri

Regi Elaine Bogan, med svenska röster av Linda Åslund, Dominique Pålsson Wiklund, Norea Sjöquist, Peter Stormare, John-Alexander Eriksson, Annelie Bhagavan


FILMRECENSION Otämjbar vildhäst möter otämjbar flicka i ”Spirit: Vild och fri”.

ANIMERAD BARNFILM Snart 20 år efter Oscarsnominerade "Spirit - Hästen från vildmarken" och några år som serie kommer fortsättning i filmformat. Huvudperson den här gången är inte den otämjbara vildhästen Spirit, utan den otämjbara flickan Lucky som skickas till landet över sommaren – men de två knyter snabbt kontakt.

Det svindlar när man tänker på vad som hänt med barnfilmer och filmbranschen i stort sedan originalet. Med kvinnoroller, representation, stereotyper. I första filmen fanns inga kvinnor överhuvudtaget, utöver en märr som skulle hålla ordning på stökiga Spirit. I "Spirit: Vild och fri" finns tre kloka och äventyrskapabla tjejer, en faster som kliver ur stela kjolar och ett trist liv, en legendarisk, dödsföraktande cirkusryttarmamma och ett helt gäng kvinnor i samma cirkuskompani. Bara det blir man glad av. Sedan skadar det inte att "Spirit - Hästen från vildmarken" också är mysig i största allmänhet. Systerskap, äventyr och kul! 

Går på bio.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Filmrecensioner