Filmrecensioner

Ett fall framåt när Göta kanal-serien försöker tävla en gång till

Av: 

Jens Peterson

FILM

Senaste turen på Göta kanal är bättre än filmerna 2 och 3 i serien. Men det tar för lång tid innan det blir fart på humor och action i den nya snälla sällskapsresan.

Petra (Eva Röse) har fin kontakt med Tomas von Brömssens glade bagare.
Petra (Eva Röse) har fin kontakt med Tomas von Brömssens glade bagare.

Betyg: 2 av 5 plus

Göta kanal - Vinna eller försvinna

Regi Emma Molin, med Eva Röse, Per Andersson, Sigge Dorsin, Dilan Gwyn, Tomas von Brömssen, Lottie Ejebrant, Julia Lyskova Juhlin, Sten Ljunggren, Ralph Carlsson.


KOMEDI När filmen kommer igång efter en seg start har den gott om kul scener. En underhållande svit sketcher i sommar-Sverige, som mer känns som en uppföljare till Lasse Åbergs ”Segelsällskapsresan” eller relations-humor i samma anda som ”Bonusfamiljen”. Marina missöden. Familjefejder.

Men nu är det alltså ännu en tävling på en delsträcka av Göta kanal. Filmserien gick på grund 2009 med bottennappet ”Kanalkungens hemlighet”, som inte blev en publikframgång heller. Kvar från film 2 och 3 finns Petra Andersson (Eva Röse). Hon driver varvet hon tog över efter pappa Janne.

Nu är hon gift med Arvid (Per Andersson) och de har två barn. Som i filmens upptakt får veta att mamma och pappa ska skilja sig. Petra tycker att hon ensam ska äga varvet och pappa Arvid få deras bostadshus. Han tycker tvärtom. Hur lösa detta? Med en båttävling!

En vårdnadstvist om ett varv. Det är alltså därför det ska köras fort och saboteras för konkurrenter genom slussar och svallvågor i ett dike i Östergötland.

Vårdnadstvist är ett för starkt ord. Så dramatiskt och spännande är det inte. Ingen kan bry sig om hur det ska gå i den här tävlingen, knappast ens parets egna barn. Det är hyggligt, och under tävlingen gör de rätt harmlösa hyss för att bromsa varandra. På stumfilmstiden kastades pajer. Här beväpnar de sig med vetemjöl.

Runt den bleka huvudintrigen händer det lustiga saker. ”Göta kanal - vinna eller försvinna” slösar på sevärda skådespelare i korta inhopp. Några sekunder Björn Kjellman, en snabb sketch med Ola Forssmed och Linus Eklund Adolphson, en fantastisk bussresa med Eva Rydberg, Ewa Roos och Ralph Carlsson… man kan inte räkna dem alla. Tomas von Brömssen och Lottie Ejebrant ger liv åt viktiga biroller.

Rikard Ulvshammar, som även varit medförfattare till halvlyckade försök att ge nytt liv åt Åsa-Nisse och Jönsson-ligan, har skrivit manus. Här finns trivsamt många fyndigheter när filmen väl far ut på sin resa mellan Läckö slott och Motala. Emma Molin har regisserat och håller en bra ton i de många sidospåren, som ger oss en underhållande andra halva av filmen.

Alla är ungefär lika sympatiska och alla får visa sina sämre och bättre sidor. Alla kan vara vinnare och ingen försvinner och ibland kan det göra gott med några trivsamma fniss.

VISSTE DU?

”Göta kanal 3” sågs endast av 149 000 efter drygt två månader på bio, sämre än samtida kritikerhyllade publiksuccéer som ”Snabba cash” och ”Avatar”.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Eva Röse

Emma Molin

Göta kanal