Rättfram och rolig pubertetskomedi från Pixar

”Röd”.
”Röd”.

FILMRECENSION En stor röd panda symboliserar en ung tonårstjejs inre hormonmonster i Pixars senaste film.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Röd

Regi Domee Shi, med röster av Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Maitreyi Ramakrishnan, Hyein Park.


ANIMERAT En stor röd panda fungerar som en metafor för den tidiga tonårens monstruösa hormoner i Pixars nya film. En pubertetskomedi regisserad av Domee Shi (som tidigare har gjort den förtjusande kortfilmen ”Bao”, om en levande dumpling), med musik av svenske Ludwig Göransson

Skådeplatsen är det tidiga 00-talets Toronto, där 13-åriga, kinesisk-kanadensiska Meilin försöker leva upp till sin mammas krav och förväntningar, och samtidigt ha kul med sin trio av pojkbandsfrälsta bästisar.

Men när hennes mamma upptäcker hennes oskyldiga förälskelse i en äldre pojke, och ställer till en väldigt offentlig scen, väcks ett inre vidunder inom Meilin, och morgonen därpå är hon förvandlad till en gigantisk röd panda. 

Det visar sig snart att förvandlingen är reversibel, och ett resultat av ett magiskt familjearv – som började som en välsignelse men med tiden snarare blev en förbannelse.

Ska Meilin göra som sin mamma, kontrollera sina känslor och rätta in sig i ledet? Eller ska hon vara sann mot sig själv, och omfamna sin vilda sida?

En annorlunda Pixar-film. En bitvis onödigt febril men uppfriskande rättfram skildring av tonårstjejers turbulens. Med smittande humor och energi, en påhittig visuell stil och roliga, 00-talsnostalgiska pojkbands-pastischer signerade Billie Eilish och Finneas O’Connell.


”Röd” har premiär på Disney+ den 11 mars.

Publisert:

LÄS VIDARE