Både Roy Andersson och Stellan Skarsgård tävlar i Venedig

Kan vinna pris på stora filmfestivalen

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: PRESSBILD
Stellan Skarsgård och Petr Kotlar i ”The painted bird”.

Stellan Skarsgård och Roy Andersson tävlar om Guldlejonet i årets filmfestival i Venedig.

Stellan som skådespelare i internationella filmen ”The painted bird”. Roy som regissör till ”Om det oändliga”.

– Det är himla kul att återvända till Venedig. Guldlejonet från 2014 känner sig nog lite ensamt. Jag skulle vilja säga att jag har en mycket stor chans att vinna igen, säger Roy Andersson.

Världens äldsta filmfestival fyller 76 år och mår bättre än någonsin.

Under senare år har den stulit rätt mycket av rampljuset från Cannes, genom att filmerna på festivalen blivit större publiksuccéer och senare Oscarsvinnare. Nu har programmet inför årets festival, 28 augusti-7 september, avslöjats.

Och det blir fortsatt stjärnspäckat. Bland de skådespelare som väntas hit med nya filmer återfinns Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Scarlett Johansson, Adam Driver, Laura Dern, Jude Law, Gabriel Byrne, Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Liv Tyler, Kristen Stewart, Meryl Streep, Gary Oldman, Robert Pattinson, Timothée Chalamet, Lily-Rose Depp, Antonio Banderas, Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke, Johnny Depp, Mark Rylance, Gael García Bernal, Claes Bang, Gong Li och Mick Jagger, om det inte krockar med Rolling Stones turné.

Två svenska vinstchanser

Roger Waters: Us + them” handlar om förra Pink Floyd-legendarens senaste turné. ”J'accuse” är Roman Polanskis redan omstridda film om en fransk rättsskandal. ”Joker” är en superhjältefilm med Joaquin Phoenix i titelrollen.

Och så två svenskar med världsrykte.

Roy Andersson, 76, vann som första svensk Guldlejonet för ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” för fem år sedan. Nu ska han försöka vinna igen, med ”Om det oändliga”.

Venedigfestivalen har en värdighet som de andra tunga festivalerna inte har. De ville ha filmen i tävlan, då tackar man inte nej. Jag är mycket, mycket nöjd med filmen, det är min sjätte och bästa film.

Även denna gång består hans film av ett antal scener, 24 stycken.

– Jag vill visa tillvaron i alla dess beståndsdelar i en poetisk form.

Stellan Skarsgård, 68, är tillsammans med andra kända namn som Harvey Keitel, Barry Pepper, Julian Sands och Udo Kier med i tjeckiska regissören Václav Marhouls film ”The painted bird”. Huvudrollens görs av en ung grabb, Petr Kotlar.

Utspelas under andra världskriget

Förlagan till filmen är Jerzy Kosinskis (1933-1991) både hyllade och omstridda roman ”Den målade fågeln” från 1965. Den utspelas under andra världskriget och skildrar hur en ung judisk grabb flyr genom östra Europa från antisemitiska onda människor. Skarsgård spelar en av dem han möter.

– Regissören har slitit med den här filmen i åratal, han kontaktade mig redan för sju år sedan. Sådana här filmer är inte lätta att finansiera, det är fantastiskt att han nu får tävla i Venedig. Jag har inte sett filmen, men jag tror den kan ha blivit väldigt bra. Den är läckert gjord i gammaldags östeuropeisk stil, i svartvitt. Jag spelar en tysk soldat som den här pojken möter under sin färd genom Europa, säger Stellan till Aftonbladet.

– Jag hoppas komma till Venedig. Jag gillar staden, man kan fortfarande hitta gator som inte är fullpackade av turister.

Publicerad:

LÄS VIDARE