Filmrecensioner

Tunt och svajigt om prepper som blir kär

’The tomorrow man’ är rar och har John Lithgow, men känns halvhjärtad

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

The tomorrow man

Regi Noble Jones, med John Lithgow, Blythe Danner, Derek Cecil.


FILMRECENSION. Om jorden går under behöver man mer än bara konserver.

Kanske någon att hålla i handen?

DRAMAKOMEDI. Alla väljer vi hur vi vill tillbringa pensionen. I fallet Ed Hemsler (John Lithgow) går livet ut på att förbereda sig för det värsta.

När han går och handlar är det vattendunkar och konserver som gäller. När tv:n står på tittar han på nyheterna med en bekymrad min och en känsla av överlägsenhet, för till skillnad från de flesta andra kan han se tecknen och vet vad som kommer att hända. De insikterna delar han gärna med sig i ett forum online.

Ed är en "prepper". Dessutom en mycket proper sådan. Så en dag får han syn på en kvinna (Blythe Danner) som han börjar tro är en själsfrände. Men han har ingen aning om hur romansen kommer att påverka honom.

En rar liten dramakomedi gjord av en regissör som mest har tillverkat musikvideor, men här är det ett lugnare tempo. Filmen vinner på framför allt Lithgows insats. Han kan spela rymdvarelser och seriemördare och ändå ingjuta passion och trovärdighet i rollfigurerna.

Danner har en slags virrig charm, en dam som skulle kunna lägga en förmiddag på att leta efter sina glasögon fast de är parkerade på huvudet.

Överlag känns filmen tunn och svajig, med halvhjärtade försök att skildra kärlek på äldre dar, samt en förutsägbart ansträngd relation mellan Ed och hans son som vägrar förstå varandra.

Här finns stunder man önskar hade klippts bort, som ett falskklingande montage där Lithgow kör runt med Danner i en kundvagn. Men nåväl, den sista scenen känns naturligt absurd.

”The tomorrow man” har biopremiär på fredag, den 2 augusti.


Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Du beställer den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så levde och dog Bondskurkarna på riktigt – 24 öden

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

John Lithgow