Filmrecensioner

Stark animation om flyktingläger i Beirut

Av: 

Jens Peterson

Gammelfarfar Sidi och Wardi.

Foto: Folkets Bio

FILM

Betyg: 4 av 5 plus

Tornet
Regi Mats Grorud, med röster av Layla Najjar, Makram Khoury, Naheda Azzam, Mohammad Bakri.

ANIMERAD I ett flyktingläger i Beirut bor Wardi som går i andra klass. Hennes farfarsfar Sidi var en av de första som tvingades till lägret 1948. När Israel bildades och två tredjedelar av palestinierna tvingades lämna sina hem och landet.

Sidi bodde då i tält, men lägret har växt med varje generation. Och de bräckliga husen blir högre och högre. Wardi pratar med Sidi och med sin farfar och andra. I återblickar får vi se deras minnen. 1969 där farfar som ung tar till vapen. 1982 när en granne drar ut i strid när Israels invaderar Libanon. Mardrömsscener från ett skyddsrum med Wardis moster under kriget.
Den lilla flickan går uppåt i huset och möter nya berättelser och minnen.
Wardis storasyster ska flytta till Sverige och gifta sig, fast det innebär att hon lämnar mannen hon älskar kvar i lägret.
”Tornet” är animerad stop motion med dockor, men i minnesbilderna är det 2D-animering. I en sekvens visas riktiga svarvita nyhetsfilmer i en animerad tv, i en annan verkliga foton i ett album av modellera.
Gammelfarfar bär nyckeln till sitt fäderneshem i Palestina runt halsen. Wardi får ta över hoppet.

En familj, en släkt ger sina bilder av hur storpolitiska beslut påverkat liv och gjort dem hemlösa. En drabbande närbild av 70 år på flykt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner