”Robin Hood skulle bekämpa er i media”

FILM

Russel Crowe charmade och skällde ut världspressen

1 av 24 | Foto: Spelar huvudrollen Russel Crowe var Cannes mittpunkt när ”Robin Hood” inledde den 63:e filmfestivalen.

CANNES. Han är känd för sitt våldsamma temperament. Men när Russell Crowe, 46, mötte världspressen efter premiären på ”Robin Hood”, kom, sågs och charmade han oss. Och skällde bara lite grann…

– En modern Robin Hoods främsta uppgift vore att bekämpa er som sitter här, de hemska medierna, sa han.

Det blev en annorlunda presskonferens för ”Robin Hood”. Regissören Ridley Scott, 72, hade skickat en hälsning från sjuksängen. Hans läkare förbjöd honom att resa efter en knäoperation. Många av birollsskådespelarna fick inte vara med på presskonferensen. Max von Sydow, 81, var en av dem som fick nöja sig med att promenera längs den röda mattan på gårdagskvällens galapremiär. Enligt uppgift tyckte man på filmbolaget att det skulle bli en ”bättre dialog” med journalisterna om bara stjärnorna Russell Crowe och Cate Blanchett, 40, var där (plus två producenter som ingen brydde sig om).

Dialog… det vet jag inte, snarare en stå upp-liknande monolog från Russell Crowes sida.

Han kan ju vara tvär. I New York för fem år sedan greps han för misshandel efter att ha kastat en telefon på en anställd på ett hotell. Och kanske hade han inte läst de amerikanska branschtidningarnas recensioner i går morse, för de var ganska ljumma till filmen.

Roger Federer. December. Se upp, då kommer jag!, inledde Russell Crowe och skrattade. Inte ens vi som vet att han menade världens bästa tennisspelare, förstod riktigt vad DET skämtet gick ut på.

Där var lite allvarligt prat också. Om hur man i filmen ansträngt sig för att sätta in Robin Hood i ett historiskt sammanhang. Hur häftigt det var att jobba med gamla idoler som Max von Sydow (och där höll Cate Blanchett med). Hur man gärna skulle göra en uppföljare om myten Robin Hood, om första filmen går bra.

– Vi kom ju aldrig till kärleksscenerna. Det finns mycket jag skulle kunna göra med Cate i en skogsdunge med mycket lera…

En australisk journalist som Russell Crowe verkade ha ett horn i sidan till, imiterade han på ett rätt elakt sätt. Och vi journalister… nä, vi ÄR nog inte hans allra bästa vänner, även om vi skrattade gott åt hans show i går.

– En modern Robin Hood skulle kunna kämpa för rättvisan genom att bli finansman eller politiker. Men allra mest borde han bekämpa er i media och vad ni ställer till med, sa Russell Crowe.