Skräckförfattare ska skriva ny Die hard-film

Följer actionhjälten John McClane som ung och gammal

FILM

En sjätte film i ”Die hard”-serien är på gång.

Nu har filmstudion vänt sig till en oväntad duo för att skrämma liv i projektet – bröderna Hayes, som skrev skräcksuccén ”The conjuring” (2013).

New York-polisen John McClane (Bruce Willis) har slagits mot terrorister och rånare i fem ”Die hard”-filmer, varav den första är en riktig klassiker i actiongenren. Nu är han på gång för ett sjätte äventyr, men planen är att det ska se lite annorlunda ut, skriver sajten The Tracking Board.

Filmen ska utspelas både i nutid med en åldrande McClane, fortfarande spelad av Willis, och på 1970-talet med en yngre version av honom (spelad av en ännu okänd yngre skådespelare).

Utspelas tio år före ”Die hard”

Handlingen ska hoppa fram och tillbaka mellan tidsperioderna och låta oss få lära känna McClane ungefär tio år innan vi mötte honom första gången, i den där Los Angeles-skrapan i ”Die hard” (1988).

1 av 5 | Foto: Fox
I ”Die hard” (1988) slogs John McClane (Bruce Willis) mot rånare i en skyskrapa.

Nu har alltså filmbolaget 20th Century Fox vänt sig till manusförfattarna Chad och Carey Hayes. De har mest gjort sig kända för skräck; förutom braksuccén med ”The conjuring” är de bioaktuella nästa år med en annan rysare, ”The turning”.

”Skulle inte göra det utan Bruce”

Tanken är att Len Wiseman ska regissera den nya ”Die hard”, som har fått arbetstiteln ”Die hard: Year one”. Han gjorde även den fjärde filmen i serien och är känd för de två första ”Underworld”-rullarna.

Redan 2016 pratade Wiseman om det här projektet i en intervju, enligt Collider. Då förklarade han närmare Bruce Willis medverkan.

– Jag skulle inte göra det utan Bruce. Jag kommer inte heller att göra det så att Bruce bara medverkar som en slags skämtsam gästroll. Det handlar om att arbeta in honom i handlingen och visa hur händelserna på 70-talet får konsekvenser för Bruce idag. Det knyter an på ett roligt, påhittigt sätt med den nutida John McClane, sa Wiseman då.

Bruce Willis syns i april på svenska biografer i nyinspelningen av actionklassikern ”Death wish”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film