”Haddock vill döva smärtan”

FILM

Andy Serkis om att spela den berusade kaptenen

1 av 3 | Foto: OKÄNT ANSIKTE Det är få som känner igen Andy Serkis eftersom han ofta spelar animerade karaktärer, nu senast Kapten Haddock.

PARIS. Han skapade filmhistoria med Gollum och gjorde två minnesvärda filmapor. Nu är Andy Serkis den svärande kapten Haddock.

Och lär andra hur man använder det nya filmskådespeleriet.

Motion capture kallas den digitala metoden, mocap. Skådespelare i speciella dräkter filmas när de gör scenerna. Animatörer förvandlar det till något som ser ut som tecknad film.

För Andy Serkis är det samma skådespeleri som i spelfilmer.

– Det råd jag ger folk är: Tro inte att du är en animatör. Du är en skådespelare, säger Andy Serkis. Folk tror att man ska bli som en animerad figur. Vifta med armarna och göra grova grimaser. Det handlar inte alls om det.

”Utvecklar konsten”

Du har varit en pionjär tack vare Gollum.

– Jag antar att jag har blivit en sorts specialist, vid sidan av allt annat jag gör. Jag har starat ett företag i England, The Imaginarium, som jobbar enbart med performance capture. Och utvecklar den konsten för film, videospel, teater och annat.

Hur är din kapten Haddock?

– Det handlar inte om att spela ett fyllo utan att förstå varför han missbrukar alkohol. Att han dricker för att hålla smärtan borta. Tintin får honom att bry sig om någon annan.

”Enorm utveckling”

Är det stor skillnad på tekniken i Tintin mot när du gjorde Gollum?

– Ja, det är en enorm utveckling. Kamerorna är bättre, detaljerna är noggrannare, datorerna har starkare minnen, man kan röra sig i ett större utrymme.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Klättrar och vandrar. I bergen känner jag mig hemma och blir levande. Varje fiber i kroppen gläds av bergsluften.