Petra Medes kupp mot SVT: Nu ska jag få betalt för mitt jobb

avAndreas Hansson, Leo Pettersson, Stina Dahlgren

1 av 2

Hon gjorde sin sista Guldbaggegala.

Då passade Petra Mede på att skicka en känga till SVT.

– Det tyckte jag var roligt. SVT är ett fantastiskt företag med mycket självdistans, säger hon till Nöjesbladet efteråt.

Petra Mede hyllades stort för sin insats under årets Guldbaggegala.

Efter beskedet att komikern värvats av TV4 och därmed gör sin sista Guldbaggegala som sänds i SVT sände hon en sista känga till sin uppdragsgivare.

Precis innan eftertexterna började rulla kastade hon ut en brandfackla.

– Tack för alla dessa år som jag fått vara med, det har varit fantastiskt! Men nu är det slut. Många ska till Hollywood och jag ska byta kanal och för första gången få betalt för mitt jobb. Hejdå!, sa hon från scenen.

”Vi har ju en ansvarig utgivare”

Men efteråt framgick det att det inte rörde sig om någon kupp. Snarare var det bestämt i manus sedan länge att hon skulle säga så.

– Vi har ju en ansvarig utgivare. Det tyckte jag var roligt. SVT är ett fantastiskt företag med mycket självdistans. Det är inte någon hemlighet att kommersiella kanaler har möjlighet att ge ett större gage, säger Petra Mede till Nöjesbladet efteråt.

Manuset till galan hade skrivits av Mede och tre SVT-medarbetare som kallat sig själva för ”gruppen”. De var efteråt mycket nöjda med utfallet, även om processen varit lång.

– Det gäller att försöka tänka sig in i hur det är i Petras huvud, och det är svårt ibland, säger Anna Granat, en av personerna bakom manuset.

SVT: ”Hon är ett geni”

SVT:s projektledare Anders G Carlsson hade heller inga invändningar mot Petra Medes känga mot SVT. Men han behövde lite betänketid.

– Första reaktionen när jag läste det var “det här är inte så bra”. Men samtidigt vet jag att vi på SVT, vi kan ju aldrig matcha när det gäller pengar i TV4 och de andra kanalerna.

Det var i slutet av förra året som det stod klart att Petra Mede kommer att börja arbeta på TV4, där hon ska leda den nya storsatsningen ”Stjärnornas stjärna”. Anders G Carlsson förstår beslutet, men han beklagar förlusten av den populära komikern och tv-profilen.

– Jag är den första att beklaga att vi inte kan behålla Petra, för hon är ett geni. Det är som jag sa i mitt tacktal till henne: Du är jättevälkommen tillbaka den dagen du inser att det finns andra värden är TV4:s pengar.

ARTIKELN HANDLAR OM