Arne Weise gör film om sitt liv

1 av 3 | Foto: Arne Weise.
FILM

"En dokumentär om denne märklige man Weise". Så presenterar Arne Weise den film som just nu sammanställs om honom själv.

Dokumentären blandar nytt material med djupdykningar i SVT:s arkiv.

Foto: Weise som julvärd.

Sedan 1950-talet har Arne Weise presenterat filmer och tv-program i Sveriges Television. Nu blir den 82-årige tv-veteranen själv föremål för en film.

– Så mycket ska jag säga att det är mitt tv-liv det handlar om, från vaggan till graven. Och jag har ju gjort så enormt mycket i olika funktioner. Projektledare, producent, programledare och chef. Och allt det där ska illustreras i vårt enorma arkiv, säger han till TT Spektra.

Gammalt och nytt

Filmen om Arne Weise är tänkt att bli en timme lång. Den bygger på arkivbilder från SVT, nytagna bilder från Arne Weises vardag och intervjuer med personer som han träffat under sin karriär på tv.

– Det är många som jag har mött i tv-livet och jag har strängeligen sagt ifrån att jag vill inte ha det där amerikanska. Jag vill inte ha någon helgongloria över mig, det är ju inte sant, det finns inte någon som inte har gjort något. Utan det ska vara raka rör, säger Arne Weise.

Beror på dagsform

Initiativet till filmen kommer från producenten och regissören Jokum Sommer och Arne Weise själv. Den produceras av Sommers bolag, men duons förhoppning är att dokumentären ska visas på SVT.

- Ja, det är tanken. Men det är svårt att säga när. Det här är ett projekt som vi håller på med lite till och från beroende på Arnes dagsform, säger Jokum Sommer.

Carl Cato/TT Spektra