Peter stormar rakt in i hjärtat

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Varg

Svenskt DRAMA av Daniel Alfredson, med Peter Stormare, Robin Lundberg, Rolf Degerlund, Marie Delleskog m fl.

ENSAMVARG Peter Stormare har sällan varit bättre än här, i rollen som renskötaren Klemens som för en stolt och envis kamp för att skydda familjens renar mot vargen.
ENSAMVARG Peter Stormare har sällan varit bättre än här, i rollen som renskötaren Klemens som för en stolt och envis kamp för att skydda familjens renar mot vargen.

I sin första huvudroll på hemmaplan på tio år, efter ”Hamilton”, har Peter Stormare mycket att leva upp till:

Många vill nog se något mer mångbottnat än de knäppa biroller han i och för sig oftast gör väldigt bra ”over there”. Och filmbolaget vill kränga biljetter till en film med ett tema som inte automatiskt orsakar publikrusning. Hur många vet att det kan ge fyra års fängelse att döda någon av landets cirka 150 fridlysta vargar? Eller att sådär 25 ändå dödas illegalt varje år, inte helt otänkbart av de samer som vill skydda sina renhjordar? Och hur mycket bryr vi oss, vi andra?

Stormare levererar. Hans porträtt av renskötaren Klemens – naturbarn, ensamvarg, bitter och fattig efter en skilsmässa – går rakt in i hjärtat. Så sårbar, så envis, så stolt, så moralisk, i den kamp som startar med att han och systersonen Nejla (Robin Lundberg) bara vill skydda familjens renar mot vargen. Ödet vill att de hamnar i en härva av lögner och till sist i det svenska rättsmaskineriet. Stormare har sällan varit bättre och han får i sitt samspel även unge amatören Lundberg att glänsa.

Filmen bygger på en väldigt kort episod i en Kerstin Ekman-roman, intrigen kan kännas lite utkavlad och Jörgen Perssons fantastiska naturbilder i all ära, ibland blir det lite vildmarksporr av alltihop.

Men jag blev betydligt mer engagerad än jag någonsin kunde ana. Och med 7-årsgräns och med en lite förutsägbar direkthet i berättandet, kan nog ”Varg” bli en bred familjefilm – om ett smalt ämne.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN