Film

Intim stämning på Oscar-galan

Av: 

Jens Peterson

FILM

Jens Peterson: Den bästa på länge

Kate Winslet, Sean Penn och Penélope Cruz.
Kate Winslet, Sean Penn och Penélope Cruz.

Väntade vinnare. En oväntat intim stämning.

Oscar-galan var en elegant påkostad show som kändes personlig.

Slumdog millionaire blev den stora vinnaren, och Heath Ledger fick en postum Oscar för Jokern.

Åtta Oscar, bland annat för bästa film och regi, gjorde Slumdog millionaire till årets största segrare. En film gjord med lite pengar och okända skådespelare i indiska Mumbai. Den 6 mars kommer den äntligen till svenska biografer.

Jag hade tippat tio av kategorierna i söndagens Aftonbladet och fick åtta av tio rätt.

Tårögt när Ledger vann

Heath Ledgers föräldrar och syster tog emot hans Oscar för rollen som Jokern. Det var många tårögda skådespelaransikten som hörde familjen tacka branschen.

Det var en kväll när Hollywood hyllade sig själv. Klappade sig på axeln. Kramade sig.

Från första sångnumret där Hugh Jackman satte strålkastarljuset på de nominerade filmerna. Närkontakt med publiken, kindpussar och familjär stämning. Han fick sånghjälp av Anne Hathaway som spelade Nixon.

Senare gjorde han en musikalhyllning som inleddes i glittrig Fred Astaire-stil och en duett med Beoyncé. High school musical-idolerna fanns också på plats, liksom Amanda Seyfried och Dominic Cooper från "Mamma mia!". ABBA-låten fick salemn att gunga.

Baz Luhrman (Moulin rouge) hade satt ihop det proffsiga potpurrit.

Ny form på galan

Ben Stiller gjorde en parodi på Joaquin Phoenix när han och Natalie Portman skulle presentera bästa foto. Stiller i helskägg, solglasögon och tuggummi liknade Phoenix under det förvirrade besöket hos David Letterman nyligen.

Oscar-galan hade ny form och fart.

De fyra skådespelarpriserna hade samma upplägg. Först en skicklig snabbgenomgång av tidigare vinnares känslosamma tacktal. Sedan kom fem tidigare vinnare i kategorin in och presenterade de fem nominerade i rörande ord.

Det gav en personlig och varm närvaro. Sean Penn blev säkert lika lycklig över de uppskattande, och roliga orden från Robert De Niro som av själva vinsten.

Winslet höll tårarna borta

Kate Winslet vinkade till sina föräldrar och höll nästan tårarna borta när hon tog emot priset.

Steve Martin och Tina Fey var roliga presentatörer av manusförfattarna och Jennifer Aniston och Jack Black lika proffsigt kul när de presenterade animerad långfilm och kortfilm.

En gala i gammaldags stil, som forna tiders paljettgnistrande shownummer och Queen Latifah i "I´ll be seeing you". Men också en modern, snabb, rapp och proffsig tv-sändning. Den bästa Oscargalan på länge.

"Bloody wonderful" som Danny Boyle sa om showen när han tackade för sin Oscar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julklappstips! Zlatans nya bok "Adrenalina" släpps snart – förbeställ här!

Sportbladet Shop

Aftonbladets bloggarAftonbladets bloggar
Publisert: