Lika spännande som en thriller

FILM

till Bananas!*

Dokumentär. Regi Fredrik Gertten.

Multinationella bananjätten Doles har stämt de svenska filmmakarna för förtal. De har stämt tillbaka, för att de har lidit ekonomisk skada av Doles agerande.

Sällan har väl en svensk dokumentärfilm blivit så uppmärksammad redan före premiären. Gratisreklam, på sitt sätt, det har ju bara ökat intresset för den utomlands.

Så?… hur är filmen i sig?

Det handlar, lite förenklat, om tolv bananarbetare från Nicaragua och deras kamp mot Dole. På 1970-talet använde Dole ett förbjudet giftigt bekämpningsmedel där bananerna plockades. I dag är arbetarna sterila.

”Motorn” i filmen är den färgstarka skadeståndsadvokaten Juan Dominguez i Los Angeles. Han drivs nog nästan lika mycket av att få personlig vinning och kändisskap, som av socialt patos.

Arbetarna berättar om sina upplevelser och liv. Det är upprörande och engagerande. Rättegången tar fart. Fredrik Gertten tar oss med bakom kulisserna. Det är spännande som en thriller. Längs vägen väcks tankar om storbolagens ansvar, etik, mänskliga rättigheter, Gertten hycklar inte om på vems sida han står.

”Bananas!*” innehåller allt man kan begära av en bra dokumentär.

Att tvisten sedan har fortsatt efter filmens slut, med överklagan och beskyllningar om manipulerade vittnen och fabricerade bevis, gör inte själva filmen sämre.

ARTIKELN HANDLAR OM