Film

’Tråkigt med nyinspelning’

avRobert Triches

Tomas Alfredson vill inte se USA- versionen av sin vampyrsuccé

1 av 2
Kåre Hedebrant i ”Låt den rätte komma in”, en film som nu får sin amerikanska nyinspelning. Då med titeln ”Let me in”.

LONDON. Redan i vår börjar arbetet med den amerikanska versionen av den svenska vampyrklassikern ”Låt den rätte komma in”.

Men regissören av den svenska filmen, Tomas Alfredson, är inte imponerad.

– Ska man göra om en film så är det väl för att ursprunget är dåligt. Och det tycker jag inte min film är, säger han till Nöjesbladet.

Skräckscenariot för Alfredson är att John Ajvide Lindqvists vackra kärleks/ungdomshistoria ska smetas ut till någon amerikansk

mainstreamversion. Det amerikanska manuset står ”Cloverfield”-regissören Matt Reeves för, som också ska regissera nyinspelningen.

I maj ska inspelningarna börja, enligt Production Weekly.

Blev inte glad

Alfredson hörde talas om nyinspelningen redan innan ”Låt den rätte komma in” hade haft premiär. Något han inte blev glad över.

– Om man har ägnat år åt att måla en tavla så gillar man väl inte att höra en massa prat om kopian redan innan man haft vernissage, säger han.

Alfredsons ståndpunkt är att det är i sin ordning att göra nyinspelningar av filmer om originalet är dåligt, eller om man tycker att ursprunget misslyckats med något. Vilket han inte tycker att han gjort med ”Låt den rätte komma in”.

– Jag är stolt över min film. Jag tyckte det var tråkigt när jag hörde talas om nyinspelningen.

Har du varit tillfrågad att på något sätt delta i det arbetet?

– Nej.

Hade du velat det?

– Nej, verkligen inte. Jag resonerar så att livet är för kort för att man ska spela in samma film två gånger. Jag kommer inte ha något intresse av att se den.

Får ny titel

Det är fortfarande oklart vilka som får huvudrollerna som Eli och Oskar i Reeves version. Men det är redan officiellt att filmen har fått ett nytt namn. På engelska heter Alfredsons version ”Let the right one in”.

Men Reeves version kommer att heta ”Let me in”.

Under tiden fortsätter Tomas Alfredsons textade version att skörda framgångar världen över. Nyligen hade filmen premiär i Australien där den tagits emot i positiva ordalag av kritikerna.