”The Hobbit” – så bra är filmen

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

’Hobbit’ lika hisnande som ’Sagan om ringen’

1 av 6
Martin Freeman spelar Bilbo.

Som enda svenska journalist åkte Nöjesbladets Jens Peterson till Nya Zeeland och världspremiären av ”Hobbit: En oväntad resa”.

Efteråt svarade han på det alla har väntat på: Så bra är Peter Jacksons nya film.

ÄVENTYR Gillade du ”Sagan om ringen”-filmerna?

Här är den goda nyheten: ”Hobbit: En oväntad resa” tar dig tillbaka till den världen. Är lika bra. Delvis samma figurer, samma mäktiga landskap på Nya Zeeland, samma berättarstil som växlar mellan hisnande åkningar genom brutala bataljer och intima samtal.

Flykten genom vättarnas underjordiska värld påminner om Morias gruvor. Hjältarna jagas av ulvar över Nya Zeelands sydö, det blir besök hemma hos Bilbo och Elrond. Orker och de likartade vättarna är de största hoten.

Här finns också nya figurer och sagor.

De 13 dvärgarna är en bullrande skara där några sticker ut mer. Ledaren Thorin är matinéhjälten, en hårding som påminner om Aragorn och Boromir. I den färgstarka gruppen finns både blyga och brutala, kloka och coola.

Filmen inleds med förhistorien. Hur dvärgarna drivs bort från Ensamma berget av draken Smaug och den vackra staden Dal förstörs. Dvärgarnas bitterhet mot alver får sin förklaring. Vi ser den 111-årige Bilbo (Ian Holm) skriva ner sina resminnen för unge Frodo, innan berättelsen går över till den 50-årige Bilbo som får oönskat besök av Gandalf. Resan och äventyren börjar.

Ett par kittlande smakprov av kommande otäckingar. En del är ändrat. Mötet med de tre trollen får ett annat förlopp än i boken. Peter Jackson och hans medförfattare har gjort många tillägg och bakgrundshistorier.

Trollkarlen Radagast den brune far fram i släde drage av kaniner, en excentrisk djurvän med halva huvudet täckt av fågelbajs. Ibland stannar tempot upp när ännu något ska få sin bakgrund, men efter halvtid löper filmen snabbt och spännande.

I centrum står en utmärkt Bilbo. Martin Freeman är världsmästare på att spela förbryllad. Hans förvånade ögonbryn har glatt oss i ”The office”. Hans rynkade panna inför mäster­detektiven ger en mänsklig ingång på Sherlock Holmes. Freeman är fantastiskt bra i ”Hobbit: En oväntad resa”, både i komiska och gripande scener.

En av de bästa sekvenserna är mötet mellan Bilbo och Gollum. Tekniken att fånga hur Andy Serkis spelar har förfinats de senaste tio åren och det är magiskt att se småmusklerna i Gollums ansikte uttrycka alla stormiga känslor. Mycket imponerande när de löser gåtor och Bilbo hittar ringen.

Jag ser filmen med nya tekniken 48 bilder i sekunden, HFR. Den ger en märklig skärpa. I öppna landskap och Gollums minspel känns det som om ett filter tagits bort.

Storvättens otäcka fysik kommer man nästan för nära. 3D används väl, och ger djup åt berättelsen.

Filmen är en efterlängtad resa och en mäktig bioupplevelse.

”Hobbit: En oväntad resa” går upp på svenska biografer den 12 december.

Hobbit: En oväntad resa

Regi Peter Jackson, med Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armi­tage, Andy Serkis, Hugo Weaving och Cate Blanchett.

Publicerad: